||

Babka trójkolorowa

Poleca: Ewa
Źródło: Coolinarna strefa

Fot. Ewa

Babki to moim zdaniem jedne z trudniejszych ciast! Chyba że tylko mnie zazwyczaj nie wychodzą 😉 Ta była pyszna, ale nie wyrosła mi za wiele. Zakalca nie było, więc może po prostu mam za dużą formę. W każdym razie efekt wizualny i smakowy – więcej niż zadowalający. Więc polecam przepis do wypróbowania 🙂

Składniki:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1,5 szkl. mąki pszennej (3 łyżki zastępujemy mąką ziemniaczaną)
200 g masła (stopionego i ostudzonego)
starta skórka z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do warstwy kakaowej: 1,5 łyżki kakao
do warstwy kawowej: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
do warstwy waniliowej: 1 łyżka mąki pszennej

Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Cały czas miksując (ale już powoli) dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, roztopione i ostudzone masło oraz sok i skórkę z cytryn.

Powstałe ciasto dzielimy na trzy części (w miarę równe). Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kawę, a do trzeciej mąkę.
Do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem wlewamy po kolei wszystkie masy: kakaową, kawową i „białą”.

Pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut (lub dłużej – do suchego patyczka).

Fot. Ewa

Podobne wpisy