Meksykańska pasta guacamole
||

Guacamole

Uwielbiam połączenie awokado i limonki, ale do tej pory jadłam je jedynie na słodko – albo w przepysznym cieście z awokado (do tego bez pieczenia), albo w formie lodów. Przyszedł czas, żeby spróbować klasyczną pastę – guacamole. To meksykańska pasta z awokado i limonki, delikatnie doprawiona czosnkiem i solą. Guacamole można podawać na kanapce, na grzance albo z chipsami jako dip. Spróbujcie koniecznie!

Składniki

1 dojrzałe, miękkie awokado
2 łyżki soku z limonki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty
sól do smaku

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżeczką wyciągamy miąższ. Przekładamy go do miski i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko rozgniatamy widelcem.

Źródło: Kwestia Smaku

Podobne wpisy