• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Chleb ruski
chleby

Chleb ruski

17 sierpnia 2017 • 2  

Bardzo rzadko przygotowuję pierogi ruskie, ale kiedy już to robię, to zawsze przesadzam z ilością farszu. I o ile dzieci nie wyjedzą go łyżeczką prosto z garnka, przygotowuję na drugi dzień ruskie naleśniki albo placuszki ruskie. Tym razem jednak wpadłam na pomysł, by farsz z pierogów ruskich dodać do chleba. I powiem Wam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Chleb pięknie pachnie i jest idealnie miękki. Dzieci kroiły sobie grube pajdy i jadły je z miodem albo twarożkiem urabianym. Ja upiekłam od razu dwa bochenki, ale w przepisie podaję składniki na jeden. Skorzystajcie, jeśli zostanie Wam farsz z pierogów.

Składniki

(na keksówkę o długości 30 cm)

375 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750)
250 g farszu z pierogów ruskich
10 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
130 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki łączymy w misce i mieszamy ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodajemy odrobinę mąki. I odwrotnie – jeśli składniki nie chcą się skleić, dodajemy odrobinę wody. Gotowe ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto ponownie chwilę wyrabiamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie, tym razem na pół godziny.

Pieczemy w 210 stopniach przez 10 minut, a potem w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy na kratce.

#twaróg, #ziemniaki
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Ciasto czekoladowe z cukinią Poprzedni Ciasto czekoladowe z cukinią
Hummus klasyczny • Kolejny Hummus

Zajrzyj też tutaj

Pizza – chleb  

10 maja 2016

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie  

2 grudnia 2015
Chleb tygrysi

Chleb tygrysi  

12 lipca 2016

2 komentarze

  1. Monika

    on 18 sierpnia 2017 at 13:57
    Odpowiedz

    Ha! Po raz pierwszy u Was goszczę, ale bardzo podoba mi się idea takiego bloga. Na pewno będę chętnie tu wracać. A chleb na pewno wypróbuję, też często pozostaje mi końcówka różniastych farszów i potem trzeba się gimnastykować jak je upłynnić. A tutaj taki chlebek, który powstaje niejako przy okazji 😉
    Zapisuję do wypróbowania!

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 22 sierpnia 2017 at 08:17
      Odpowiedz

      Zapraszam częściej! 🙂 A ciasto chlebowe nadaje się idealnie na przyjmowanie różnych resztek. I daje to całkiem ciekawe efekty 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda