|

Wegetariańska zupa pachnąca Indiami

Poleca: Ania

Fot. Ania

Znów szaro-buro za oknem, więc chociaż na obiad będzie coś mocno rozgrzewającego i pachnącego ciepłymi krajami. 

Potrzebujemy:
3 łyżki masła
małego pora
marchewkę
kawałek selera
kilka ziemniaków – 4 średnie
dynię – około szklanka pokrojonej w kostkę (można zrezygnować – ja dałam w ramach pozbywania się zalegającej w lodówce)
cukinię – mniej więcej tyle, co dyni
puszkę ciecierzycy
puszkę pokrojonych pomidorów
sól
łyżeczkę kuminu w ziarenkach
łyżeczkę kuminu w proszku
łyżkę świeżego imbiru pokrojonego w malutką kosteczkę
łyżeczkę curry
łyżeczkę garam masali

Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i od razu jak tylko się rozpuści wrzucamy pokrojonego na plasterki pora (może być z częścią zieloną). Smażymy przez momencik. Wsypujemy kumin w ziarnach. Dodajemy starte na tarce marchew i seler i pokrojone w kostkę ziemniaki. Solimy. Wlewamy szklankę wody i dusimy przez chwilkę (3 minutki). Dorzucamy dynię i cukinię oraz wszystkie przyprawy i dusimy momencik. Po chwili podlewamy wodą (jeśli mamy za małą patelnię, możemy przerzucić wszystko do garnka). Dodajemy ciecierzycę i jeśli wszystkie warzywa są już miękkie – pomidory. Uzupełniamy wodą, żeby zupa miała konsystencję zupy 😉
Podajemy z kostkami sera i łyżką gęstej śmietany.

Fot. Ania

Podobne wpisy