|

Ślimaczki drożdżowe z dżemem

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Kiedy jeździmy w dłuższe trasy autem albo nawet tramwajem, Synek zawsze krzyczy, że chce „dloździówkę”. Jego ulubione są z serem, ale te też zaakceptował. Głównie ze względu na ich zakręcony kształt 🙂

Składniki:
75 g masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży (ewentualnie 12 g suchych)
ciut soli
70 g cukru
500 g mąki
dżem

Masło roztapiamy z mlekiem w garnuszku i studzimy (ma być ciepłe, nie gorące).
Ze świeżych drożdży robimy rozczyn (łyżeczka cukru, łyżka mąki, łyżka mleka i drożdże – mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na 15 minut pod ściereczką, żeby „ruszyły”).
Wszystkie składniki (oprócz dżemu), a więc mąkę, cukier, szczyptę soli, ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i drożdże (suche – od razu z opakowania, lub świeże – po zrobieniu rozczynu) mieszamy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. godzinę do podwojenia objętości.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt wielkości mniej więcej dużej blachy do pieczenia. Ustawiamy je tak, żeby dłuższy bok był od naszej strony. Smarujemy dżemem albo jakimkolwiek innym nadzieniem (np. serowym, budyniowym, masą makową, cynamonową itp.). Zwijamy w rulon od dłuższego boku. Kroimy rulon na dość grube kawałki. Drożdżówki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie kładziemy ich, ale stawiamy w pionie. Od góry spłaszczamy tępą stroną noża. Jeśli tego nie zrobimy, po wyrośnięciu będą stały zbyt mało stabilnie i w piekarniku się przewrócą. Zostawiamy je pod przykryciem na 10-15 minut.
Wierzch można posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka.

Pieczemy w 220 stopniach przez ok. 10 minut – do zrumienienia.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy