• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// drożdżówki

Ślimaczki drożdżowe z dżemem

12 maja 2013 • 5  

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Kiedy jeździmy w dłuższe trasy autem albo nawet tramwajem, Synek zawsze krzyczy, że chce “dloździówkę”. Jego ulubione są z serem, ale te też zaakceptował. Głównie ze względu na ich zakręcony kształt 🙂

Składniki:
75 g masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży (ewentualnie 12 g suchych)
ciut soli
70 g cukru
500 g mąki
dżem

Masło roztapiamy z mlekiem w garnuszku i studzimy (ma być ciepłe, nie gorące).
Ze świeżych drożdży robimy rozczyn (łyżeczka cukru, łyżka mąki, łyżka mleka i drożdże – mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na 15 minut pod ściereczką, żeby “ruszyły”).
Wszystkie składniki (oprócz dżemu), a więc mąkę, cukier, szczyptę soli, ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i drożdże (suche – od razu z opakowania, lub świeże – po zrobieniu rozczynu) mieszamy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. godzinę do podwojenia objętości.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt wielkości mniej więcej dużej blachy do pieczenia. Ustawiamy je tak, żeby dłuższy bok był od naszej strony. Smarujemy dżemem albo jakimkolwiek innym nadzieniem (np. serowym, budyniowym, masą makową, cynamonową itp.). Zwijamy w rulon od dłuższego boku. Kroimy rulon na dość grube kawałki. Drożdżówki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie kładziemy ich, ale stawiamy w pionie. Od góry spłaszczamy tępą stroną noża. Jeśli tego nie zrobimy, po wyrośnięciu będą stały zbyt mało stabilnie i w piekarniku się przewrócą. Zostawiamy je pod przykryciem na 10-15 minut.
Wierzch można posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka.

Pieczemy w 220 stopniach przez ok. 10 minut – do zrumienienia.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Kruszonka Poprzedni Kruszonka
Kluski z polenty z sosem • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Caryca  

30 maja 2013

Zupa klopsikowa  

15 lipca 2014

Kurczak z makaronem w sosie serowo-pietruszkowym  

29 czerwca 2013

5 komentarzy

  1. Anonimowy

    on 14 listopada 2013 at 12:47
    Odpowiedz

    Dzisiaj zrobiłam ślimaczki wg Pani przepisu, ale chciałabym sie podpytać o 2 rzeczy. Ciasto smarowałam powidłami śliwkowymi i sporo nadzienia mi wyciekła. Poza tym, ślimaczki nie wyszły taki kształtne tylko niektóre się porozwijał, tzn powychodziły im środki.

    Małgosia

    • Ewa P.

      on 14 listopada 2013 at 21:24
      Odpowiedz

      Może pomógłby twardszy dżem albo po prostu mniejsza ilość. Z tego, co pamiętam, to ja miałam zwykły, i raczej nie wyciekał.
      Dobrze jest mocno zwinąć ciasto i powycinać dość grube ślimaczki, a na koniec jeszcze je spłaszczyć przed samym pieczeniem. One i tak trochę urosną, a jak będą ciaśniej skręcone i spłaszczone, to nie będą tak łatwo się rozlatywać 🙂
      Moje się nie porozkręcały, ale za to pospadały, bo były za cienkie – no ale to w niczym nie przeszkodziło i dopiekły się ładnie.

    • Anonimowy

      on 15 listopada 2013 at 14:08
      Odpowiedz

      Bardzo dziękuję. Małgosia

  2. Anonimowy

    on 1 czerwca 2013 at 13:14
    Odpowiedz

    Genialnie prosty przepis na pyszne zawijańce :). Wypróbowałam, ślimaczki właśnie studzą się w kuchni. Ale chyba wkradł się błąd w przepis… Świeże drożdże rozrabiamy w łyżeczce cukry i łyżce MLEKA a nie mąki :P. Basia.

    • Ewa P.

      on 3 czerwca 2013 at 08:58
      Odpowiedz

      Dzięki za zauważenie 🙂 Zaraz poprawię, bo faktycznie wkradł się błąd, tyle że ja daję do rozczynu zawsze i cukier, i mąkę, i mleko 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda