Domowe lody na patyku owocowo-jogurtowe
||

Domowe lody na patyku owocowo-jogurtowe

Jakiś czas temu zaopatrzyliśmy się w foremki do lodów na patyku. Świetna sprawa! Od dawna chciałam robić lody w domu, ale do miksowania co pół godziny nie mam cierpliwości, a z maszyną do lodów jakoś mi nie po drodze. Lody na patyku okazały się genialnym rozwiązaniem. To w zasadzie mrożone owocowe z dodatkiem jogurtu, ale dzieciom smakują nawet bardziej niż świeże.

Składniki

200 g owoców (np. truskawki, maliny, jagody itp.)
1 banan
10 szt. daktyli (opcjonalnie)
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miodu

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Zamiast daktyli można regulować słodycz lodów miodem. Przelewamy masę do foremek na lody i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Żeby łatwiej wyjąć lody z foremek, dobrze jest włożyć je na kilka sekund pod strumień gorącej wody.

Podobne wpisy