Twarogowe kuleczki z kaszą manną
Poleca: Ewa
Źródło: Anyżkowo
Fot. Ewa |
Zazwyczaj w piątki na szybko przygotowuję kluski leniwe. Ale chyba od dziś zmienię swoje przyzwyczajenia, bo te kuleczki z twarogu i kaszy manny mnie zachwyciły. Robi się je chyba jeszcze szybciej, a są przepyszne.
Dobra rada – przygotujcie od razu podwójną porcję. U mnie dzieci spałaszowały cały talerz, zanim drugi zdążył się ugotować. I potem był płacz, że już koniec 😉
Składniki:
400 g twarogu (może być zmielony, ale nie musi)
1 łyżka masła
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
100 g kaszy manny
Wszystkie składniki miksujemy.
Formujemy z ciasta małe kuleczki i wrzucamy je na wrzącą wodę. Czekamy, aż wypłyną, gotujemy jeszcze maksymalnie minutę i wyjmujemy cedzakiem.
Doskonale smakują z frużeliną wiśniową.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |