|

Kakaowe kruche ciasto z truskawkami

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Składniki: 
200 gramów masła
cukier waniliowy
1 żółtko
mąka (zawsze daję na oko, jakieś maks. 350 gramów)
cukier (też na oko, około 1/4 szklanki)
1 łyżka kakao

400 gramów truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki

Ciasto zagniatamy na kruche jak tradycyjne kruche ciasto.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na pół lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Mieszamy z łyżką mąki i cukru – dzięki temu sok z owoców się zagęści i powstanie coś w stylu frużeliny.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy, np. na tartę. Na wierzch wykładamy truskawki.
Pieczemy około 40-45 min. w 180 stopniach.

Ciasto na zdjęciu ma dodatkowo masę na górze. Zostały mi białka po carbonarze i razem z białkiem od ciasta ubiłam je z cukrem jak na bezy. Po 20 minutach pieczenia ciasta (tym razem w 200 stopniach) dołożyłam masę na wierzch i zmniejszyłam temp. do 160 stopni. Ciasto piekło się jeszcze około 40 min., a potem czekało na wystygniecie jeszcze w piekarniku.
Kropelki na wierzchu to syrop klonowy 🙂

Fot. Antylopka

Podobne wpisy