|

Strogonow

Poleca: Iwona

Fot. Iwona

Ostatnio ciągle jedliśmy dania jarskie, a teraz zdecydowanie przyszła nam ochota na coś z mięsem. Padło na strogonowa – danie, które opanowało imprezy bardziej zorganizowane 🙂 A jako już się ochłodzi – będzie idealne na rozgrzewkę.

Składniki:
300-400 g mięsa wieprzowego
5-6 większych pieczarek
papryka – można dać kilka różnokolorowych
papryka ostra – przyprawa
fasola w puszce
kukurydza w puszce
mały przecier pomidorowy
2 łyżki śmietany + łyżka mąki
kostka rosołowa
olej
cebula
4-5 sztuk ogórków kiszonych, pokrojonych na grubsze kawałki
sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, ewentualnie tymianek, ziele angielskie, liść laurowy

Mięso kroimy na drobne kawałki, przyprawiamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Następnie smażymy na oleju do zrumienienia.
Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy – dolewając co jakiś czas wodę, aż zmiękną, pod koniec dosalamy.
Cebulę podsmażamy na patelni, pod koniec dodaję jeszcze paprykę i chwilę podsmażam.
W garnku gotujemy ok. litra wody z kostką rosołową z zielem angielskim i liściem. Dodajemy mięso, pieczarki i pozostałe składniki i przyprawy – ja jeszcze dosalam – ale z przyprawami postępujemy według uznania.
Gotujemy ok. 35 minut na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy – nadal gotujemy. Na koniec zagęszczamy śmietaną rozmieszaną z mąką i jeszcze chwilę gotujemy.
Najlepiej smakuje ze świeżym chlebkiem.

Fot. Iwona

Podobne wpisy