Kalafior zapiekany

Kalafior zapiekany

Jakiś czas temu rozmawiałam z kuzynami ze Stanów, którzy powiedzieli mi, że Amerykanie kompletnie zwariowali na punkcie kalafiora! Naszego najzwyklejszego kalafiora, którego najczęściej dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości i obtaczamy w podsmażonej na maśle bułce tartej. Ja do tej pory również w taki popularny sposób podawałam kalafior do obiadu. Ale pomysł na zapieczenie go w całości zachwycił mnie „od pierwszego wejrzenia”. Kalafior zapiekany pozostaje chrupki, a wygląda obłędnie. No i przygotowuje się go w sekundę. Musicie spróbować!

Składniki

główka kalafiora
2 łyżki oleju kokosowego w temperaturze pokojowej (lub innego tłuszczu)
sól, kurkuma

Kalafior myjemy i przycinamy głąb tak, żeby główka stała stabilnie. Władamy go do naczynia żaroodpornego. Smarujemy kalafior olejem i posypujemy solą i kurkumą.

Zapiekamy pod przykryciem w 200 stopniach przez 30 minut, a potem jeszcze bez przykrycia przez 15 minut.

Źródło: Owsianka i Kawa

Podobne wpisy