||

Sałatka gyros

Poleca: Ewa
Źródło: kolacja u Ani 🙂

Fot. Ewa

Takie sałatki świetnie nadają się na kolację, kiedy „nawiedzą” nas goście. Są kolorowe, treściwe, można je jeść kulturalnie przy stole, a można przegryzać na talerzyku, siedząc na kanapie czy na dywanie 🙂 Jak przyjdzie prawdziwa wiosna, to będzie można z nimi wyjść nawet na taras czy ogród – co tam kto ma 😉 Generalnie – cała gama możliwości 🙂

Składniki:
kapusta pekińska
2 filety z kurczaka
kukurydza w puszce
1 papryka czerwona
1 cebula
1 cebula czerwona
jogurt naturalny, majonez, czosnek, keczup
sól, pieprz, przyprawa gyros

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa, dodajemy łyżkę wody i kilka łyżek oliwy. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na noc.
Ten krok można pominąć, jeśli nie ma czasu. Wtedy od razu doprawionego kurczaka podsmażamy na patelni do miękkości.
Resztę składników kroimy, siekamy lub wyjmujemy z puszki i wrzucamy razem z kurczakiem do miski. Można układać sałatkę warstwami, ale ja zazwyczaj mieszam.
Przygotowujemy sos z odrobiny keczupu, majonezu, jogurtu i wyciśniętych ząbków czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość mieszamy. Podajemy np. z proziakami.

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy