E-book walentynkowy
||

Sałatka z granatem i walentynkowy e-book od blogerek kulinarnych

Już po raz drugi przychodzimy do Was z Wielką Niespodzianką. Po sukcesie świątecznego e-booka, który pobrało kilkaset osób (!), 14 blogerek kulinarnych postanowiło odnowić współpracę i przygotować niespodziankę na walentynki. W skład niespodzianki wchodzi między innymi obłędna sałatka z granatem, ale o tym przeczytacie nieco dalej.

Przed Wami romantyczny e-book walentynkowy, dzięki któremu przygotujecie bliskiej osobie niezapomnianą kolację przy świecach! O oprawę graficzną jak zawsze zadbała niezastąpiona Agnieszka z Nes Studio, ja opracowałam całość od strony redakcyjnej. Co jeszcze znajdziecie w środku?

14 przepisów kulinarnych na pyszne dania z walentynkowymi produktami w roli głównej, a wśród nich: czekolada, granat, imbir i wiele innych,

wprowadzenie w świat afrodyzjaków autorstwa Justyny z centrum dietetycznego Prolinea,

walentynkowe historie blogerów,

wywiady z kwiaciarką i mistrzynią scrapbookingu,

oraz nasze ulubione projekty DIY – w sam raz na walentynki.

Kliknij w baner poniżej i otwórz darmowy e-book na swoim komputerze!

Życzymy miłej lektury i dużo miłości!

E-book walentykowy pobierz PDF

Zielona sałatka z granatem

Zielona sałatka z granatem

Idealna sałatka powinna spełniać trzy kryteria: musi być szybka w przygotowaniu, kolorowa i z chrupiącym akcentem. Właśnie taką wybrałam, żeby zaprezentować, jak można podać granat w walentynkowy wieczór.

Składniki

50 g rukoli
50 g roszponki
100 g sera feta
1/2 awokado
1 duża mandarynka
garść orzechów nerkowca
nasiona z 1/4 owocu granatu

Winegret

1/2 szkl. oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz

Rukolę i roszponkę układamy w płaskiej misce (np. w formie do tarty) na kształt okręgu. Posypujemy pokruszonym serem feta. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, dzielimy na pół. Połowę awokado kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie na zieleninie. Podobnie rozkładamy cząstki obranej mandarynki, pestki dyni, nerkowce i nasiona granatu.

Wszystkie składniki winegretu mieszamy, aż się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy sos do miseczki (np. kokilki) i umieszczamy ją pośrodku pierścienia utworzonego z sałatki.

Podajemy, przekładając porcję sałatki na talerz i polewając ją winegretem.

Podobne wpisy