Sałatka z granatem i walentynkowy e-book od blogerek kulinarnych
Już po raz drugi przychodzimy do Was z Wielką Niespodzianką. Po sukcesie świątecznego e-booka, który pobrało kilkaset osób (!), 14 blogerek kulinarnych postanowiło odnowić współpracę i przygotować niespodziankę na walentynki. W skład niespodzianki wchodzi między innymi obłędna sałatka z granatem, ale o tym przeczytacie nieco dalej.
Przed Wami romantyczny e-book walentynkowy, dzięki któremu przygotujecie bliskiej osobie niezapomnianą kolację przy świecach! O oprawę graficzną jak zawsze zadbała niezastąpiona Agnieszka z Nes Studio, ja opracowałam całość od strony redakcyjnej. Co jeszcze znajdziecie w środku?
14 przepisów kulinarnych na pyszne dania z walentynkowymi produktami w roli głównej, a wśród nich: czekolada, granat, imbir i wiele innych,
wprowadzenie w świat afrodyzjaków autorstwa Justyny z centrum dietetycznego Prolinea,
walentynkowe historie blogerów,
wywiady z kwiaciarką i mistrzynią scrapbookingu,
oraz nasze ulubione projekty DIY – w sam raz na walentynki.
Kliknij w baner poniżej i otwórz darmowy e-book na swoim komputerze!
Życzymy miłej lektury i dużo miłości!
Zielona sałatka z granatem
Idealna sałatka powinna spełniać trzy kryteria: musi być szybka w przygotowaniu, kolorowa i z chrupiącym akcentem. Właśnie taką wybrałam, żeby zaprezentować, jak można podać granat w walentynkowy wieczór.
Składniki
50 g rukoli50 g roszponki100 g sera feta1/2 awokado1 duża mandarynkagarść orzechów nerkowcanasiona z 1/4 owocu granatu
Winegret
1/2 szkl. oliwy z oliwek4 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka musztardy Dijon1 łyżeczka miodusól, pieprz
Rukolę i roszponkę układamy w płaskiej misce (np. w formie do tarty) na kształt okręgu. Posypujemy pokruszonym serem feta. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, dzielimy na pół. Połowę awokado kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie na zieleninie. Podobnie rozkładamy cząstki obranej mandarynki, pestki dyni, nerkowce i nasiona granatu.
Wszystkie składniki winegretu mieszamy, aż się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy sos do miseczki (np. kokilki) i umieszczamy ją pośrodku pierścienia utworzonego z sałatki.
Podajemy, przekładając porcję sałatki na talerz i polewając ją winegretem.