Pizza – chleb
Składniki:
3 i 1/3 szkl. mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
1 i 1/2 szkl. wody
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1/2 szkl. startego parmezanu
dowolne dodatki pokrojone w kostkę: cebula, czerwona cebula, czosnek, papryka w dowolnym kolorze, suszone pomidory, wędlina itp.
2 szkl. mozzarelli
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy wodę, oliwę, sól i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy do ciasta starty parmezan, warzywne i mięsne dodatki i zagniatamy, żeby powstało zwarte, elastyczne ciasto – można to zrobić ręcznie albo mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dosypujemy mąki.
Ciasto formujemy w kulę, wstawiamy do omączonej miski, przykrywamy folią albo ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie rozciągamy albo rozwałkowujemy ciasto na kształt płaskiego prostokąta. Rozkładamy na nim poszarpaną na kawałki mozzarellę i zwijamy wzdłuż dłuższego boku – jak roladę. Boki ciasta podwijamy pod spód. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do keksówki, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na pół godziny.
Pieczemy w 230 stopniach przez 10 minut, a potem w 200 stopniach jeszcze przez 30-35 minut. Studzimy na kratce.
Poleca: Ewa
Źródło: Inspired by Charm