|||||

Pizza – chleb



Czy już kiedyś wspominałam, że uwielbiam Pinterest? Najczęściej przeglądam go sobie na komórce podczas usypiania dzieci (swoją drogą – jak się usypiało dzieci w czasach, kiedy nie było smartfonów?). I znajduję całe pokłady inspiracji. Dzięki Pinterestowi urządzam dom, kombinuję z różnymi dodatkami do posiłków, znajduję ciekawe blogi i przepisy. Dzięki niemu stworzyłam nawet własnoręcznie strój owcy dla Syna na przedstawienie w przedszkolu! A ja naprawdę nie mam zdolności do robienia takich rzeczy…
Znalazłam tam też przepis na niecodzienną pizzę. Świetnie nadaje się jako przekąska na imprezy, konieczne z dodatkiem jakiegoś sosu – u mnie na zdjęciu w tle stoi ajvar. A na drugi dzień z kanapek tego „pizzowego” chleba można zrobić genialne tosty.

Składniki:
3 i 1/3 szkl. mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
1 i 1/2 szkl. wody
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1/2 szkl. startego parmezanu
dowolne dodatki pokrojone w kostkę: cebula, czerwona cebula, czosnek, papryka w dowolnym kolorze, suszone pomidory, wędlina itp.
2 szkl. mozzarelli

Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy wodę, oliwę, sól i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy do ciasta starty parmezan, warzywne i mięsne dodatki i zagniatamy, żeby powstało zwarte, elastyczne ciasto – można to zrobić ręcznie albo mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dosypujemy mąki.
Ciasto formujemy w kulę, wstawiamy do omączonej miski, przykrywamy folią albo ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie rozciągamy albo rozwałkowujemy ciasto na kształt płaskiego prostokąta. Rozkładamy na nim poszarpaną na kawałki mozzarellę i zwijamy wzdłuż dłuższego boku – jak roladę. Boki ciasta podwijamy pod spód. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do keksówki, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na pół godziny.

Pieczemy w 230 stopniach przez 10 minut, a potem w 200 stopniach jeszcze przez 30-35 minut. Studzimy na kratce.

Poleca: Ewa
Źródło: Inspired by Charm

Podobne wpisy