||

Pierogi pieczone z kurczakiem i pomidorami

Fot. Ewa

Bardzo rzadko lepię ruskie pierogi. Zawsze mam wrażenie, że mam na nie za mało czasu. Pierogi pieczone robi się o tyle szybciej, że nie trzeba ich pilnować przy gotowaniu. Wrzucam do pieca i gotowe. Tym razem dzieci pomogły mi w lepieniu, więc poszło raz dwa. A są pyszne! Szczególnie z sosem czosnkowym.

Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki (tortowej albo pół na pół tortowej i chlebowej)
10 g drożdży instant
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła, stopionego i przestudzonego
1 lyżeczka soli

Z podanych składników zagniatamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy je do omączonej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Farsz:
2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
100 g żółtego sera
sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie czubryca zielona)

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na złoto na maśle klarowanym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Doprawiamy i podsmażamy na tej samej patelni. Na koniec dodajemy pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę. Dusimy całość kilka minut, aż sok z pomidora w większości wyparuje. Na koniec dodajemy starty na tarce ser, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy składniki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy szklanką kółka (większe niż przy ruskich pierogach, żeby farsz się zmieścił) i nakładamy farsz. Zlepiamy pierogi i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch pierogów można dodatkowo posmarować rozmąconym jajkiem i posypać koperkiem.

Pieczemy pierogi w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż się zrumienią.

Poleca: Ewa
Źródło: Ooomnomnomnom

Podobne wpisy