Świąteczne kulki mocy
Składniki:
(ok. 25 sztuk)
2 szkl. orzechów, pestek albo nasion
1 szkl. płatków owsianych
10 szt. suszonych daktyli
15 szt. suszonych śliwek
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
dodatki: kakao, płatki migdałów, wiórki kokosowe itp.
Daktyle i śliwki zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia.
Orzechy, pestki i nasiona mielimy w malakserze lub w młynku do kawy. Osobno mielimy płatki owsiane. Po odcedzeniu wody miksujemy też daktyle ze śliwkami. Wszystkie składniki łączymy, płatki dodając na końcu stopniowo – nie musimy dodawać wszystkich (masa nie powinna być twarda). Niewykorzystane płatki można wykorzystać do obtoczenia kulek. Z masy formujemy kulę, zawijamy ją w folię i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Schłodzoną masę dzielimy na kawałki i formujemy z niej małe kulki. Każdą zwilżamy odrobiną wody (może to być woda wykorzystana do namaczania daktyli) i obtaczamy w dowolnej posypce. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.
Poleca: Ewa
Źródło: erVegan