|||

Świąteczne kulki mocy



Zaczynamy przygotowania do Bożego Narodzenia 2016! W zasadzie to zaczęłam już parę tygodni temu od nastawienia ciasta na piernik staropolski. Ale ponieważ zaczął się grudzień, czas na testowanie nowych przepisów, szczególnie słodkości. Te kulki robiłam już rok temu. Czekały do tej pory, żeby się Wam pokazać. Może zaczniemy tegoroczne święta od czegoś zdrowego?

Składniki:
(ok. 25 sztuk)
2 szkl. orzechów, pestek albo nasion
1 szkl. płatków owsianych
10 szt. suszonych daktyli
15 szt. suszonych śliwek
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
dodatki: kakao, płatki migdałów, wiórki kokosowe itp.

Daktyle i śliwki zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia.

Orzechy, pestki i nasiona mielimy w malakserze lub w młynku do kawy. Osobno mielimy płatki owsiane. Po odcedzeniu wody miksujemy też daktyle ze śliwkami. Wszystkie składniki łączymy, płatki dodając na końcu stopniowo – nie musimy dodawać wszystkich (masa nie powinna być twarda). Niewykorzystane płatki można wykorzystać do obtoczenia kulek. Z masy formujemy kulę, zawijamy ją w folię i odstawiamy na 15 minut do lodówki.

Schłodzoną masę dzielimy na kawałki i formujemy z niej małe kulki. Każdą zwilżamy odrobiną wody (może to być woda wykorzystana do namaczania daktyli) i obtaczamy w dowolnej posypce. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.

Poleca: Ewa
Źródło: erVegan

Podobne wpisy