Nie jemy codziennie lodów. Szczerze mówiąc, ja mogłabym nie jeść ich wcale. Dlatego po przygotowaniu dużej porcji lodów truskawkowych zastanawiałam się, co z nimi zrobić. Padło na kawę. I to był dobry wybór. Oczywiście możecie dodać na wierzch bitą śmietanę i posypać całość kakao albo wiórkami czekolady czy cukrem i cynamonem. Ja wybrałam wersję oszczędną – tylko lody, kawa i mleko. Wyszła pyszna kawa mrożona z truskawkami – jak z najlepszej kawiarni!
Składniki
2 gałki lodów truskawkowych
100 ml zaparzonej kawy
150 ml mleka
Na dno szklanki przekładamy 2 gałki lodów. Mleko spieniamy i delikatnie przelewamy do szklanki. Zalewamy przestudzoną kawą. Najlepiej użyć do tego dużej łyżki – łyżkę odwróconą “do góry nogami” opieramy o wewnętrzną ściankę szklanki i na nią wlewamy powoli kawę, która spłynie do szklanki, nie naruszając struktury spienionego mleka.
4 komentarze
Maja
on 30 października 2017 at 08:44Fajne;)
Ewa Popielarz
on 20 listopada 2017 at 21:10I smaczne 🙂 Tylko na lato trzeba poczekać 🙂
kociolek-pysznosci
on 12 czerwca 2016 at 06:54Na upały idealna.
eva
on 13 czerwca 2016 at 13:51To prawda! Może w końcu przyjdą 🙂