Kawa mrożona z truskawkami
Nie jemy codziennie lodów. Szczerze mówiąc, ja mogłabym nie jeść ich wcale. Dlatego po przygotowaniu dużej porcji lodów truskawkowych zastanawiałam się, co z nimi zrobić. Padło na kawę. I to był dobry wybór. Oczywiście możecie dodać na wierzch bitą śmietanę i posypać całość kakao albo wiórkami czekolady czy cukrem i cynamonem. Ja wybrałam wersję oszczędną – tylko lody, kawa i mleko. Wyszła pyszna kawa mrożona z truskawkami – jak z najlepszej kawiarni!
Składniki
2 gałki lodów truskawkowych
100 ml zaparzonej kawy
150 ml mleka
Na dno szklanki przekładamy 2 gałki lodów. Mleko spieniamy i delikatnie przelewamy do szklanki. Zalewamy przestudzoną kawą. Najlepiej użyć do tego dużej łyżki – łyżkę odwróconą „do góry nogami” opieramy o wewnętrzną ściankę szklanki i na nią wlewamy powoli kawę, która spłynie do szklanki, nie naruszając struktury spienionego mleka.