Tarta kawowa
Poleca: Ewa
Źródło: Monika w kuchni
Fot. Ewa |
Mała przerwa w wypiekach typowo świątecznych – tarta kawowa. Szybka, łatwa i niewymagająca włączania piekarnika.
Składniki:
300 g herbatników np. Digestive
150 g masła
50 g cukru
3 żółtka
20 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
300 ml mleka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
125 ml kremówki 30%
Herbatniki kruszymy i łączymy z miękkim masłem. Takim ciastem oblepiamy natłuszczoną formę do tarty. Schładzamy całość w lodówce.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy obie mąki i miksujemy.
Mleko z rozpuszczoną w nim łyżką kawy zagotowujemy. Dodajemy masę z żółtek i znów zagotowujemy, ciągle mieszając. Studzimy masę w garnuszku przykrytym folią.
Ubijamy kremówkę i powoli miksując, dodajemy do niej schłodzoną masę. Miksujemy do połączenia składników.
Masę przekładamy na ciasto i schładzamy w lodówce. Można wierzch udekorować wiórkami czekoladowymi.
Fot. Ewa |