Lody truskawkowe trzyskładnikowe
||

Lody truskawkowe trzyskładnikowe (bez maszynki)

Kupię maszynę do lodów. W tym roku już na pewno ją kupię. I to zanim skończy się lato! Ale póki co muszę ratować się takimi przepisami. Nie ma tego złego – najdłuższy proces w przygotowaniu tych lodów to obieranie truskawek z szypułek. Cała reszta to ledwie kilka minut i gotowe. Trzeba tylko pamiętać, żeby wyjąć te lody truskawkowe z lodówki przynajmniej kwadrans przed podaniem, bo inaczej nie uda się uformować kulek. Z każdym dniem pojawiają się w nich nowe kryształki lodu, więc najlepiej zjeść je jak najszybciej. A potem kupić maszynę do lodów. Tak, już na pewno w tym roku!

Składniki

300 g śmietanki kremówki 36%
200 g mleka zagęszczonego słodzonego
500 g zblendowanych truskawek

Śmietanka i mleko muszą być zimne – powinny stać w lodówce przynajmniej przez 12 godzin przed przygotowaniem lodów.

Zimną śmietankę i mleko ubijamy na wysokich obrotach, aż masa zgęstnieje (1 lub 2 minuty). Po tym czasie do masy dodajemy zblendowane truskawki (wcześniej umyte i pozbawione szypułek). Jeżli używamy mrożonych truskawek, przed blendowaniem podgrzewamy je, aż się rozmrożą, a potem lekko studzimy i dopiero wtedy blendujemy. Masę z truskawkami miksujemy do połączenia składników.

Przekładamy masę do pojemnika, przykrywamy pokrywką i wkładamy do zamrażarki. Chłodzimy przez minimum 12 godzin. Przed podaniem wyciągamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na minimum 15 minut.

Źródło: Czerwony Fartuszek

Lody truskawkowe trzyskładnikowe

Podobne wpisy