Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki
![]() |
Fot. Krolcia |
Nadchodzą upały, więc czas na lody. Nie tylko dla dzieci 🙂
Składniki:
1 szkl. mleka
1 szkl. śmietany kremówki 30% lub 36%
6 żółtek
1 szkl. drobnego cukru
500 g truskawek (obranych z szypułek)
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
Truskawki miksujemy blenderem z sokiem z cytryny.
Do garnka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy wanilię (w takiej postaci, jaką wybierzemy – pasta/ziarenka/cukier). Doprowadzamy całość do wrzenia, co chwilę mieszając.
W drugim naczyniu miksujemy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ją do zagotowanego mleka i podgrzewamy do zgęstnienia, cały czas mieszając. Kiedy tylko masa zgęstnieje tak, że będzie oblepiać łyżkę, zdejmujemy z ognia – nie może się zagotować.
Do gorącej masy od razu dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Przykrywamy folią i chłodzimy najpierw w temperaturze pokojowej, potem w lodówce.
Teraz masę można przełożyć do maszyny do lodów i postępować dalej według instrukcji albo jeszcze raz ją zmiksować i włożyć do zamrażarki. Przez kolejne 3 godziny mniej więcej co 30 minut należy ją miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu.
![]() |
Fot. Krolcia |
3 komentarze
Anonimowy
on 8 czerwca 2016 at 15:25PYCHA!!!
A mogłabyś stworzyć etykietę w ,,możesz z nami przygotować" ,,lody"? Łatwiej by się szukało lodów.
eva
on 8 czerwca 2016 at 18:36Pewnie! Lodów co prawda nie ma jeszcze dużo, ale zaraz je oznaczę 🙂
W tym tygodniu będzie przepis na jeszcze prostsze lody truskawkowe!
Kulinarny Zenit
on 26 czerwca 2013 at 10:37Lody… ŚWIETNE! Nie ma to jak robione samemu 🙂 Wiem co jem i zero dodatku w postaci sztucznego aromatu…