Lody truskawkowe
Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Krolcia |
Nadchodzą upały, więc czas na lody. Nie tylko dla dzieci 🙂
Składniki:
1 szkl. mleka
1 szkl. śmietany kremówki 30% lub 36%
6 żółtek
1 szkl. drobnego cukru
500 g truskawek (obranych z szypułek)
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
Truskawki miksujemy blenderem z sokiem z cytryny.
Do garnka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy wanilię (w takiej postaci, jaką wybierzemy – pasta/ziarenka/cukier). Doprowadzamy całość do wrzenia, co chwilę mieszając.
W drugim naczyniu miksujemy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ją do zagotowanego mleka i podgrzewamy do zgęstnienia, cały czas mieszając. Kiedy tylko masa zgęstnieje tak, że będzie oblepiać łyżkę, zdejmujemy z ognia – nie może się zagotować.
Do gorącej masy od razu dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Przykrywamy folią i chłodzimy najpierw w temperaturze pokojowej, potem w lodówce.
Teraz masę można przełożyć do maszyny do lodów i postępować dalej według instrukcji albo jeszcze raz ją zmiksować i włożyć do zamrażarki. Przez kolejne 3 godziny mniej więcej co 30 minut należy ją miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu.
Fot. Krolcia |