Ekspresowe proste ciasto z truskawkami

Ekspresowe proste ciasto z truskawkami

Nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis – nie wysmarowałam wierzchu bitą śmietaną. Jest słodkie i bez tego dodatku. Do tego jest takie zwykłe, takie domowe, takie nieskomplikowane i zrobi je naprawdę każdy. Zapraszam na ekspresowe proste ciasto z truskawkami!

Składniki

(na tortownicę o średnicy ok. 23 cm)
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
3/4 szkl. cukru
400 g truskawek

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do stopniowo do ciasta, delikatnie miksując.

Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Truskawki przekrawamy na pół i układamy je na wierzchu ciasta. Można je też wcześniej delikatnie wymieszać z ciastem.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – do suchego patyczka.

Źródło: Kulinarny karnet Christophera

Podobne wpisy