Ekspresowe proste ciasto z truskawkami
Nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis – nie wysmarowałam wierzchu bitą śmietaną. Jest słodkie i bez tego dodatku. Do tego jest takie zwykłe, takie domowe, takie nieskomplikowane i zrobi je naprawdę każdy. Zapraszam na ekspresowe proste ciasto z truskawkami!
Składniki
(na tortownicę o średnicy ok. 23 cm)
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
3/4 szkl. cukru
400 g truskawek
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do stopniowo do ciasta, delikatnie miksując.
Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki przekrawamy na pół i układamy je na wierzchu ciasta. Można je też wcześniej delikatnie wymieszać z ciastem.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – do suchego patyczka.
Źródło: Kulinarny karnet Christophera