|

Pulpeciki z ryżem na młodej kapuście



Lubię takie mięsne kulki, bo dzieci nie marudzą, jak je dostają na talerz. A jeśli jeszcze można całe danie przygotować w parowarze – nie widzę lepszej opcji. Przydałby się jeszcze jakiś dobry sos jako dodatek – tu możecie poszaleć z inwencją. Choć ja wolę sezon na młode warzywa przetrwać bez zbędnych dodatków i cieszyć się ich czystym smakiem.

Składniki:
(na 4-5 sztuk pulpecików)
300 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
1 szkl. ugotowanego ryżu
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól, pieprz
1/2 główki młodej kapusty

Mięso mieszamy z ryżem, posiekaną drobno cebulką i czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami (można oczywiście dodać ulubione zioła). Formujemy kulki.

Kapustę siekamy drobno, przekładamy na dno naczynia do gotowania na parze (u mnie wkład do garnka). Doprawiamy ją solą i pieprzem. Na kapuście układamy pulpeciki.

Gotujemy całość na parze przez ok. 15 minut.

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Podobne wpisy