|

Ciasto czekoladowe z burakami

Poleca: Gosia
Źródło: Domowe Wypieki

Fot. Gosia

Kawał pysznego, wilgotnego, mocno czekoladowego ciasta. Buraki nie są wyczuwalne w smaku, a w połączeniu z olejem sprawiają, że ciasto nie ma prawa być suche. 

Składniki:
Ciasto:
(na keksówkę o długości 30-32 cm)
275 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
100 g kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
375 g ugotowanych i obranych buraków
300 ml oleju (u mnie rzepakowy)
5 jajek

Wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, kakao, cukier, cukier waniliowy i sól) łączymy w jednej misce.
W drugim naczyniu miksujemy blenderem buraki z olejem na gładką masę. Do tej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy na najwyższych obrotach. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy suche składniki (najlepiej na 2-3 razy). Miksujemy tylko do połączenia składników, nie dłużej.

Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Można również sam spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną lub masłem.

Pieczemy ok. 1 godz. i 15-20 min. w temperaturze 175 stopni.

Polewa:
100 g czekolady (ja dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
1 łyżeczka oleju

Czekoladę roztapiamy z olejem w kąpieli wodnej. Wylewamy ją na upieczone ciasto.

Podobne wpisy