Pomidory pod pierzynką
Poleca: Iwona
Fot. Iwona |
Składniki:
pomidory
ser mozzarella
bazylia świeża i suszona
sól, pieprz
Sos
majonez -1 łyżka
jogurt grecki – 3 łyżki
ząbek czosnku
utarty ser gouda lub inny ulubiony – raczej twardszy
Pomidory i mozzarellę kroimy na plasterki.
Układamy naprzemiennie, dodając pomiędzy nie listki bazylii, na koniec posypujemy całość suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu.
Sos
Majonez mieszamy z jogurtem greckim, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę soli, ale niekoniecznie. Dodajemy utarty ser żółty, mieszamy i polewamy po ułożonych pomidorach.
Można ozdobić bazylią i utartym serkiem.
Fot. Iwona |