||

Pomidory pod pierzynką

Poleca: Iwona

Fot. Iwona

Składniki:
pomidory
ser mozzarella
bazylia świeża  i suszona
sól, pieprz

Sos
majonez -1 łyżka
jogurt grecki – 3 łyżki
ząbek czosnku
utarty ser gouda lub inny ulubiony – raczej twardszy

Pomidory i mozzarellę kroimy na plasterki.
Układamy naprzemiennie, dodając pomiędzy nie listki bazylii, na koniec posypujemy całość suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu.

Sos
Majonez mieszamy z jogurtem greckim, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę soli, ale niekoniecznie. Dodajemy utarty ser żółty, mieszamy i polewamy po ułożonych pomidorach.

Można ozdobić bazylią i utartym serkiem.

Fot. Iwona

Podobne wpisy