|

Ciasto toffi

Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Gosia

Próbowaliście już tego ciasta? Jeśli nie, to czas to zmienić… Jedno z moich ulubionych. Odkąd pierwszy raz je upiekłam, to w każde święta musi być 🙂 Goście zawsze są zachwyceni. 

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
0,5 szkl. cukru pudru
150 g miodu
0,5 kostki masła
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:
0,5 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
masa kajmakowa (ja kupuję gotową, ale można ugotować puszkę mleka skondensowanego słodzonego)

Ciasto
Z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na dwie równe części. Uszykować dwie takie same blachy. Obie części ciasta rozwałkować i wyłożyć w formach. Każdą z nich piec ok. 15 minut w temp. 200 st.
Ciasto trzeba zrobić minimum jeden dzień przed przełożeniem kremem. Najlepiej nawet 2-3 dni… Powinno swoje odstać, żeby złapać trochę wilgoci z powietrza i zmięknąć. Wszystko przez to, że jest to ciasto z miodem, a te właśnie tego wymagają 🙂

Krem
Ubić śmietanę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wystudzić i zmiksować ze śmietaną.

Krem wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim. Na wierzchu posmarować masą kajmakową. Można również posypać posiekanymi orzechami.

Fot. Gosia

Wersja z posypką orzechową
Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Ciasto delikatnie zmodyfikowane:
* pod śmietaną jest warstwa utartych
z cukrem pudrem czarnych porzeczek,
* do śmietany dodany jest cukier waniliowy,
* a ciasto nasączone jest kawą rozpuszczalną.
Fot. Wrublik

Podobne wpisy