Ciasto toffi
Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Gosia |
Próbowaliście już tego ciasta? Jeśli nie, to czas to zmienić… Jedno z moich ulubionych. Odkąd pierwszy raz je upiekłam, to w każde święta musi być 🙂 Goście zawsze są zachwyceni.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
0,5 szkl. cukru pudru
150 g miodu
0,5 kostki masła
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
0,5 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
masa kajmakowa (ja kupuję gotową, ale można ugotować puszkę mleka skondensowanego słodzonego)
Ciasto
Z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na dwie równe części. Uszykować dwie takie same blachy. Obie części ciasta rozwałkować i wyłożyć w formach. Każdą z nich piec ok. 15 minut w temp. 200 st.
Ciasto trzeba zrobić minimum jeden dzień przed przełożeniem kremem. Najlepiej nawet 2-3 dni… Powinno swoje odstać, żeby złapać trochę wilgoci z powietrza i zmięknąć. Wszystko przez to, że jest to ciasto z miodem, a te właśnie tego wymagają 🙂
Krem
Ubić śmietanę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wystudzić i zmiksować ze śmietaną.
Krem wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim. Na wierzchu posmarować masą kajmakową. Można również posypać posiekanymi orzechami.
Fot. Gosia |
Wersja z posypką orzechową Fot. Krolcia |
Fot. Krolcia |