Zielona pizza
Poleca: Ewa
Źródło: Kornik w kuchni
Fot. Ewa |
Ciasto na pizzę robię od lat takie samo. Ale znudził nam się już jednostajny farsz – sos pomidorowy, szynka, pieczarki, ser żółty. Szukamy nowych inspiracji, a w ramach sezonu na szparagi postanowiliśmy przygotować zieloną pizzę 🙂 Piszę „my”, bo specem od pizzy u nas w domu jest w zasadzie mój Mąż – ja tylko pomagam kroić składniki 😉
Składniki:
(na 2 małe pizze)
1/3 porcji ciasta na pizzę z tego przepisu
pół cukinii
8-10 szparagów zielonych
1 zielona papryka
garść pestek słonecznika
passata pomidorowa
sól, pieprz, dowolne przyprawy do passaty
ser żółty lub parmezan
Ciasto wyrabiamy jak podano w przepisie na pizzę.
Cukinię kroimy w talarki, paprykę w kostkę.
Passatę doprawiamy solą, pieprzem i dowolnymi ziołami.
Szparagi myjemy i odcinamy stwardniałe końcówki. Najlepiej je przełamać – stwardniała część sama odpadnie. Odciąć/odłamać trzeba dość dużo – 2-3 cm. Gotujemy szparagi we wrzątku pod przykryciem ok. 8 minut. Najlepiej związać je sznurkiem i gotować w pionie – tak żeby główki wystawały ponad powierzchnię wody, bo one dużo szybciej miękną.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy mieć pizz. Każdą rozwałkowujemy w kształt koła. Smarujemy sosem pomidorowym powstałym z doprawionej passaty. Układamy cukinie, szparagi, paprykę, posypujemy ziarnami słonecznika, a na końcu startym żółtym serem albo parmezanem.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w 200 stopniach przez 12-15 minut (do zrumienienia).
Jeśli mamy kamień do pizzy – pieczemy na poziomie o jeden niższym niż środek, w 250 stopniach przez 8-10 minut.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |