Muffiny bananowe z jarmużem
|

Muffiny bananowe z jarmużem

Pewnego dnia, a było to tuż przed dłuższą podróżą, robiłam czyszczenie lodówki. Były w niej m.in. resztki jarmużu i stare banany (te leżały poza lodówką). Na wyjazd jako przekąski najlepiej sprawdzają się nam placuszki albo muffiny. Tym razem zdecydowałam się na te drugie i to był strzał w dziesiątkę. Błyskawiczne przygotowanie, a efekt niesamowity. Nasze muffiny bananowe z jarmużem pięknie wyrosły, były tylko delikantnie słodkie, z mocnym smakiem bananów i delikatnym aromatem jarmużu. Polecam je Wam nawet, jeśli nie lubicie tej zieleniny. W takiej formie na pewno przypadnie Wam do gustu. Moje dzieci zarażają wszystkich swoich kolegów miłością do „zielonych babeczek”.

Składniki

(na 12 sztuk)
100 g miękkiego masła
4 jajka
50 g jarmużu
3 banany
1,5 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
100 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Składniki „mokre”, czyli miękkie masło, jajka, jarmuż i banany – miksujemy na jednolitą masę.

Składniki „suche”, czyli mąkę, cukier, proszek i sodę – mieszamy w misce.

Zawartość obu misek łączymy ze sobą, delikatnie mieszając. Dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut – do suchego patyczka.

Muffiny bananowe z jarmużem

Podobne wpisy