||

Kotleciki z łososia i szpinaku

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Fot. Ewa

Nie lubię szpinaku. Łososia toleruję w niektórych potrawach. Ale Rodzina lubi i jedno, i drugie, więc się czasem poświęcam i im coś przygotowuję z tymi składnikami 🙂 Im szybciej się robi, tym lepiej. Tak jak na przykład te kotleciki!

Składniki:
(na 8 sztuk)
300 g filetu z łososia
150 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
100 g (torebka) ryżu
1 jajko
sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, oregano, tymianek

Ryż gotujemy ciut dłużej niż w przepisie na opakowaniu (u mnie był 12-minutowy, a gotowałam 15 minut).
Z filetu z łososia odkrawamy skórę, jeśli była.
Szpinak mrożony podgrzewamy w rondelku lub na patelni, żeby zmiękł. Świeży wrzucamy na patelnię na patelnię na kilka minut, aż zwiędnie.

Łososia rozdrabniamy widelcem, dodajemy ugotowany i przestudzony ryż i szpinak. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i całość mieszamy. Formujemy kotleciki i smażymy je na patelni na oliwie z obu stron do zrumienienia. Uwaga! Będą bardzo delikatne, trzeba je ostrożnie przewracać na drugą stronę. Zwarte zrobią się dopiero po dobrym obsmażeniu.

Podajemy z zieloną sałatą i sosami, np. czosnkowym.

Fot. Ewa

Podobne wpisy