Chili con carne
Nie podaję źródła tego przepisu, bo już go nie pamiętam. Jest on od jakiegoś czasu tak popularny i przewija się w tylu miejscach, że to, gdzie widziałam po raz pierwszy chili con carne, przestaje mieć już jakiekolwiek znaczenie. Grunt, że jest pyyysznie i bardzo, ale to bardzo prosto – dla tych, którzy nie mają czasu!
Składniki
0,5 kg mielonego mięsa
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów (lub w sezonie 4-5 świeżych bez skórek)
sól, pieprz, przyprawa do chili con carne
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na głębokiej patelni (lub w garnku) na złoty kolor. Dodajemy mięso i obsmażamy je, doprawiając delikatnie solą i pieprzem.
Dorzucamy wszystkie „puszki” i doprawiamy całość przyprawą do chili con carne. Dusimy 20-30 minut, aż smaki się przenikną, warzywa zmiękną i mięso będzie gotowe.
Podajemy zawinięte w tortille albo z nachosami.
Uwaga! Zamiast wieprzowiny można do chili con carne użyć mięsa drobiowego, a zamiast (lub oprócz) fasoli dodać pokrojoną w kostkę cukinię.