Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki
![]() |
Fot. Gosia |
Proste, wręcz banalne, a do tego bardzo dobre. Idealne, żeby zrobić je z dzieckiem. Mój maluch chętnie wycina sobie ciasteczka, a potem jeszcze chętniej je wyjada, chwaląc się wszystkim dookoła, że sam je piekł.
Składniki:
280 g mąki pszennej
250 g chłodnego masła
5 łyżek śmietany 18%
1 żółtko
1 białko do posmarowania
cukier kryształ do posypania
Z mąki, masła, śmietany i żółtka wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, podsypując mąką (można trochę schłodzić przed wałkowaniem), wycinać ciasteczka – kształty według uznania 🙂
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem.
Piec na blaszce posmarowanej margaryną i posypanej mąką w temp. 175 stopni ok. 20 minut (do lekkiego zrumienienia).
![]() |
Fot. Gosia |
![]() |
Fot. Gosia |
![]() |
Fot. Gosia |
6 komentarzy
Anonimowy
on 25 lipca 2013 at 10:29Moje nie wyrosły i nie słodkie. Może trzeba dodać proszku do pieczenia? 😉 ale dobre 😉
Ewa P.
on 25 lipca 2013 at 12:19W przepisie nie ma proszku świadomie i celowo 🙂 Powinny urosnąć bez niego 🙂
bartoldzik
on 3 maja 2013 at 21:43Koniecznie do zrobienia 🙂
Arvén
on 2 maja 2013 at 23:23Jakie wyrośnięte! Śliczne 🙂
ladylaura.
on 2 maja 2013 at 11:59ale cudne,moje tak nie wyrosly,pozdrawiam.
Wege Ewelina
on 2 maja 2013 at 11:42Smakowicie wyglądają! I te małe rączki wycinające ciasteczka, super ;)). Pozdrawiam!