Kruche ciasteczka śmietankowe
Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Gosia |
Proste, wręcz banalne, a do tego bardzo dobre. Idealne, żeby zrobić je z dzieckiem. Mój maluch chętnie wycina sobie ciasteczka, a potem jeszcze chętniej je wyjada, chwaląc się wszystkim dookoła, że sam je piekł.
Składniki:
280 g mąki pszennej
250 g chłodnego masła
5 łyżek śmietany 18%
1 żółtko
1 białko do posmarowania
cukier kryształ do posypania
Z mąki, masła, śmietany i żółtka wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, podsypując mąką (można trochę schłodzić przed wałkowaniem), wycinać ciasteczka – kształty według uznania 🙂
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem.
Piec na blaszce posmarowanej margaryną i posypanej mąką w temp. 175 stopni ok. 20 minut (do lekkiego zrumienienia).
Fot. Gosia |
Fot. Gosia |
Fot. Gosia |