||

Sałatka z kalafiorem

Poleca: Ewa
Źródło: Kiedy Zjemy

Fot. Ewa

Robiłam tę sałatkę rok temu, a potem przyszła jesień i zima i tak sobie czekała na publikację, aż do dziś 🙂 Można pokusić się o modyfikację i dać do niej surowego kalafiora – genialnie chrupie! Ale z ugotowanym „al dente” też jest bardzo dobra.

Składniki:
1 niewielki ugotowany kalafior
4 pomidory
4 jajka ugotowane na twardo
5 ugotowanych ziemniaków
5 kiszonych ogórków
1 czerwona papryka
1 pęczek natki pietruszki
400 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz, ulubione zioła

Wszystkie warzywne składniki kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy drobno.
Jogurt mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną pietruszkę.
Warzywa układamy w salaterce warstwami, przekładając sosem jogurtowym. Można też od razu je wszystkie wymieszać.

Podobne wpisy