• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// inne ciasta

Kruche ciasto milionera (twix)

30 lipca 2013 • 8  

Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Gosia

Uwielbiam czekoladę i karmel. No i dodatkowo moim batonikiem numer 1 jest twix od wielu lat… Nie mogłam nie wypróbować tego przepisu 🙂 I tak oto co jakiś czas sobie robię to ciacho. Mega słodkie i mega pyszne!

Składniki:
Spód:
175 g mąki pszennej
125 g pokrojonego w kostkę masła
50 g pokruszonego brązowego cukru lub cukru pudru

Z podanych składników wyrobić ciasto. Wyłożyć na blachę (u mnie 18 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 190 st.
Uwaga! Powinno się piec do złotego brązu. Ja jednak nie mogę w moim piekarniku tego dokonać, bo z jednej strony mi niestety mocniej grzeje i by mi się ciasto spaliło. Ale jeżeli znacie swój piekarnik i wiecie, że grzeje dobrze, to koniecznie trzymajcie w nim ciasto, aż uzyskacie ciemniejszy kolor.

Warstwa 2:
kajmak

Ja wykorzystałam gotową masę z puszki. Można również ugotować puszkę mleka skondensowanego (przez 2-3 godz. – zamoczoną w wodzie i pod przykryciem).
Kajmak wyłożyć na upieczony spód.

Warstwa 3:
170 g mlecznej czekolady
ok. 3 łyżek masła

Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej i stopniowo dodawać masło. Masa musi być dosyć gęsta, ale jednak ma się dać spokojnie wylać na karmel.

Schłodzić kilka godzin w lodówce.

#czekolada, #kajmak
• Serowe zawijańce Poprzedni
Sałatka z bobem • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Kurczak w sosie pieczarkowym  

31 marca 2013

Domowa masa czekoladowa  

27 lipca 2013

Pasta do kanapek z makreli wędzonej  

29 września 2013

8 komentarzy

  1. Anonimowy

    on 28 września 2013 at 10:57
    Odpowiedz

    a czy do czekolady nie można np masła palma lub kasie

    • Gosia

      on 29 września 2013 at 21:36
      Odpowiedz

      Palma i Kasia to nie masło. pewnie można nimi zastąpić, ale może to troszkę zepsuć efekt. kto wyczulony na masło to wyczuje różnicę.

  2. Anonimowy

    on 27 września 2013 at 10:39
    Odpowiedz

    jakiego rodzaju masło??

    • Gosia

      on 27 września 2013 at 18:01
      Odpowiedz

      najlepiej niesolone 🙂

  3. Babe czka

    on 30 lipca 2013 at 15:42
    Odpowiedz

    Ojej, musiało być smaczne:)

  4. wedelka

    on 30 lipca 2013 at 13:32
    Odpowiedz

    Och, mam je w planach od baaardzo dawna, ale zawsze coś innego okazuje się pilniejsze 🙂 A zapowiada się smakowicie i słodko 🙂

  5. Justyna Bąk

    on 30 lipca 2013 at 11:24
    Odpowiedz

    bardzo smaczne jest, kiedyś je już robiłam:)

  6. Lubię jedzenie

    on 30 lipca 2013 at 10:37
    Odpowiedz

    Robiłam ciasto o tej samej nazwie, jednak z innym wyglądem. To wygląda o niebo lepiej, niż "moje" 🙂 Dzięki!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda