||

Naleśniki ruskie

Poleca: Bodzinka

Fot. Bodzinka

Pomysł na te naleśniki podsunęła mi Kasia. Chodziły za mną długi czas, bo uwielbiam pierogi ruskie i naleśniki. Ale pierogów nie znoszę lepić. Więc zrobiłam w końcu połączenie pierogów ruskich z naleśnikami i powstały ruskie naleśniki.

Składniki:
naleśniki (mąka, jaja, mleko, masło)
0,5 kg półtłustego sera
0,5 kg ziemniaków
2 cebule

Ziemniaki gotujemy do miękkości, jeszcze ciepłe tłuczemy. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie podsmażamy cebulkę. Następnie mieszamy ziemniaki, ser i cebulkę. Ja tłukę je dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem.
Naleśniki smarujemy farszem i składamy w chusteczkę, przed podaniem podsmażamy na maśle.
Można je podać z kleksem kwaśnej śmietany.

Podobne wpisy