|

Rogaliki kokosowe / czekoladowe

Poleca: Ania
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ania

Pyyyszne, bardzo słodkie rogaliki. Miały być jako pieczywo śniadaniowe, ale do masy kokosowej nie pasuje już serek mascarpone, więc stały się drożdżówkami podwieczorkowymi. Wersja czekoladowa powstała ze względu na Córencję, która nie przepada za „kokosowymi wiewiórkami”.

Na ciasto potrzebujemy:
kilogram mąki pszennej
50 g drożdży
2 szklanki mleka (+ pół szklanki na rozrobienie drożdży)
2 jajka
2 łyżki cukru
3/4 kostki masła, czyli 150 g
szczyptę soli

Z drożdży, cukru, połowy szklanki mleka i łyżki mąki robimy zaczyn. Kiedy się spieni, wsypujemy mąkę, dodajemy letnie mleko, jajka, sól i roztopione masło. Wyrabiamy chwilę, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Nadzienie kokosowe:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
1,5 szklanki wiórków kokosowych
2 żółtka
2 łyżki budyniu waniliowego

Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy żółtka i budyń i miksujemy. Doprowadzamy do wrzenia. Trzeba cały czas mieszać, bo łatwo się przypala. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy dokładnie i zostawiamy do ostudzenia.

Nadzienie czekoladowe:
tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki mleka

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem na małym ogniu.

***
Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 20-24 małe „bułeczki”. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placuszek. Nakładamy nadzienie – rozsmarowujemy je dość obficie, zostawiając wolne brzegi. Zwijamy i nadajemy kształt rogalika. Smarujemy białkiem i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut.

Fot. Ania

Fot. Ania

Podobne wpisy