• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Chałka
słodkie pieczywo

Chałka

26 lutego 2013 • 2  

Piątkowy poranek dobrze zacząć z radiową Trójką, redaktorem Mannem i… chałką! Od kiedy znalazłam ten przepis, nie wyobrażamy sobie, że można jeść w piątek rano cokolwiek innego niż grubą pajdę chałki z dżemem albo z miodem. Jedyny problem to powstrzymanie się w czwartek wieczorem, kiedy chałka się piecze, przed zjedzeniem jej całej od razu, na ciepło.

Składniki

3 szkl. mąki
2 łyżeczki suchych drożdży lub 40 g świeżych
1 jajko
1/2 szkl. mleka
5 łyżek wody
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli

Ciepłe mleko, drożdże (świeże), 1 łyżkę cukru i mąki mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Z suchymi można pominąć ten etap.

W misce mieszamy resztę mąki, cukru i sól. Jajko roztrzepujemy z wodą, masło rozpuszczamy i lekko studzimy.

Masło i roztrzepane jajko wlewamy do zaczynu, a następnie przelewamy całość do miski z mąką. Ciasto zagniatamy 5-10 minut, starając się nie podsypywać mąką, aż stanie się gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości na ok. 1 godz.

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 3-4 części. Z każdej części formujemy wałek o długości 30-35 cm i zaplatamy warkocz (przykładowa instrukcja poniżej). Przenosimy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Chałka

Wierzch ciasta można posmarować roztrzepanym z łyżką wody jajkiem, można też posypać kruszonką lub ziarnami. Chałkę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na drugi stopień od dołu. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni  i pieczemy jeszcze 15 minut.

Chałka

Jak zaplatać chałkę z 4 pasm?

Ciasto dzielimy na 4 wałki, ok. 30-centymetrowe. Łączymy ich końce z jednej strony. Zaplatamy, zaczynając od tego wałka, który leży najbliżej nas, przekładając go POD kolejnym, NAD kolejnym i POD ostatnim (czyli tym, który jest najdalej). Zaplatamy dość ciasno. Postępujemy identycznie z kolejnymi pasmami, aż zapleciemy całą chałkę. Końce sklejamy i zawijamy pod spód.

Chałka
Chałka
Chałka

Chałka
Chałka

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Kurczak miodowo-cytrynowy Poprzedni
Wołowina (mielona) z fasolą (czerwoną) • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Chałka z dynią

Chałka z dynią  

13 marca 2014
Chałka z cynamonową kruszonką

Chałka z cynamonową kruszonką  

22 września 2017

Wytrawna chałka na okrągło  

19 czerwca 2013

2 komentarze

  1. Anonimowy

    on 22 czerwca 2013 at 21:51
    Odpowiedz

    i smakuje bosko 🙂

  2. gin

    on 2 marca 2013 at 17:42
    Odpowiedz

    Kształt ma idealny 🙂 Wygląda wspaniale 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda