• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Chałka
słodkie pieczywo

Chałka

26 lutego 2013 • 2  

Piątkowy poranek dobrze zacząć z radiową Trójką, redaktorem Mannem i… chałką! Od kiedy znalazłam ten przepis, nie wyobrażamy sobie, że można jeść w piątek rano cokolwiek innego niż grubą pajdę chałki z dżemem albo z miodem. Jedyny problem to powstrzymanie się w czwartek wieczorem, kiedy chałka się piecze, przed zjedzeniem jej całej od razu, na ciepło.

Składniki

3 szkl. mąki
2 łyżeczki suchych drożdży lub 40 g świeżych
1 jajko
1/2 szkl. mleka
5 łyżek wody
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli

Ciepłe mleko, drożdże (świeże), 1 łyżkę cukru i mąki mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Z suchymi można pominąć ten etap.

W misce mieszamy resztę mąki, cukru i sól. Jajko roztrzepujemy z wodą, masło rozpuszczamy i lekko studzimy.

Masło i roztrzepane jajko wlewamy do zaczynu, a następnie przelewamy całość do miski z mąką. Ciasto zagniatamy 5-10 minut, starając się nie podsypywać mąką, aż stanie się gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości na ok. 1 godz.

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 3-4 części. Z każdej części formujemy wałek o długości 30-35 cm i zaplatamy warkocz (przykładowa instrukcja poniżej). Przenosimy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Chałka

Wierzch ciasta można posmarować roztrzepanym z łyżką wody jajkiem, można też posypać kruszonką lub ziarnami. Chałkę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na drugi stopień od dołu. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni  i pieczemy jeszcze 15 minut.

Chałka

Jak zaplatać chałkę z 4 pasm?

Ciasto dzielimy na 4 wałki, ok. 30-centymetrowe. Łączymy ich końce z jednej strony. Zaplatamy, zaczynając od tego wałka, który leży najbliżej nas, przekładając go POD kolejnym, NAD kolejnym i POD ostatnim (czyli tym, który jest najdalej). Zaplatamy dość ciasno. Postępujemy identycznie z kolejnymi pasmami, aż zapleciemy całą chałkę. Końce sklejamy i zawijamy pod spód.

Chałka
Chałka
Chałka

Chałka
Chałka

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Kurczak miodowo-cytrynowy Poprzedni
Wołowina (mielona) z fasolą (czerwoną) • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Słodkie rogaliki na zakwasie

Słodkie rogaliki na zakwasie  

8 marca 2018
Świąteczny e-book kulinarny

Mikołaj na słodko i wielki świąteczny e-book od blogerek kulinarnych  

14 grudnia 2016

Wytrawna chałka na okrągło  

19 czerwca 2013

2 komentarze

  1. Anonimowy

    on 22 czerwca 2013 at 21:51
    Odpowiedz

    i smakuje bosko 🙂

  2. gin

    on 2 marca 2013 at 17:42
    Odpowiedz

    Kształt ma idealny 🙂 Wygląda wspaniale 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda