• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii

Bułeczki maślane z rodzynkami

25 lutego 2013 • 3  

Poleca: Ania
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ania

Moje ukochane na śniadanie. Przez jakiś czas ich nie robiłam, bo ciążowe zachcianki zmusiły mnie do zmiany nawyków żywieniowych i zajadania co rano owsianki, ale chyba nadszedł czas na powrót do starej, dobrej tradycji – porannej maślanej bułeczki z serkiem Mascarpone i miodem.
Bułeczki są lekko słodkie, wilgotne – po prostu pyyyyszne.
Przepis zainspirowany stroną Moje Wypieki, ale nieco zmodyfikowany i uproszczony.

Potrzebujemy:
3/4 kostki masła (czyli 150 g)
500 ml mleka
3 łyżki miodu
pół kostki (czyli 50 g) drożdży
kilogram mąki
odrobinę soli
200 gram rodzynek

Masło z mlekiem podgrzewamy w garnuszku. Rozpuszczamy w nim miód. Lekko studzimy – nie może być gorące!
W dużej misce umieszczamy drożdże i rozrabiamy z odrobiną mleka z masłem. Od razu wsypujemy mąkę (ja nie bawię się w czekanie, aż drożdże się spienią – ciasto i tak pięknie rośnie), sól, resztę mleka i wyrabiamy. Można też od razu dorzucić rodzynki – ja tego nie robię ze względu na Córencję – dla niej trzeba zostawić kilka bułek bez rodzynek, bo Stękulińska nie lubi. Ciasto wyrabia się bezproblemowo. Ładnie odchodzi od ręki. Zostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – około 1,5 godziny.
Po tym czasie wyrzucamy na blat oprószony mąką i
1. jeśli dodaliśmy rodzynki już wcześniej – formujemy bułeczki i układamy na blasze
2. jeśli nie dodaliśmy rodzynek – dodajemy teraz i jeszcze raz wyrabiamy, żeby ciasto “zjadło” wszystkie rodzynki. Po czym lepimy bułki i dajemy na blachę.
Zostawiamy na chwilę (około 15 minut) do napuszenia, po czym pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Po upieczeniu bułeczki można zamrozić i w ten sposób na śniadanko mamy świeże pieczywko 🙂

Fot. Ania

Fot. Ania
#bakalie, #bułki
Ania

Ania

Mieszanie w garnkach stawia na równi z mieszaniem kremów i innych mazideł. Na co dzień mama trójki dzieci i dwóch psów. Czas spędza pomiędzy domem a swoją pracownią kosmetyczną.

• Pancakes - amerykańskie naleśniki Poprzedni Pancakes niepolskie naleśniki
Kurczak miodowo-cytrynowy • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Pulpeciki warzywno-mięsne w sosie pomidorowym z ryżem  

19 marca 2013

Drożdżowa plecionka  

17 czerwca 2013

Drożdżowy kwiatek z serem  

14 maja 2013

3 komentarze

  1. Kasia Pander

    on 29 marca 2013 at 03:02
    Odpowiedz

    Slicznie wygladaja buleczki,chyba sie skusze i zrobie,z przepisu wychodzi jakies 24 sztuki jak widac na zdjeciu,na poczatek sprobuje z polowy skladnikow:)

  2. Kasia Pander

    on 29 marca 2013 at 03:02
    Odpowiedz

    Slicznie wygladaja buleczki,chyba sie skusze i zrobie,z przepisu wychodzi jakies 24 sztuki jak widac na zdjeciu,na poczatek sprobuje z polowy skladnikow:)

  3. Bodzinka

    on 25 lutego 2013 at 18:52
    Odpowiedz

    Nie lubie Was 🙁 Kocham ale dziś nie lubie :-p Tak mnie dręczyć :-p

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda