• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne// Wielkanoc

Kurczak nadziewany

23 lutego 2013 • 0  

Poleca: Krolcia

Fot. Krolcia

Składniki:
1 kurak (dla początkujących im większy tym lepszy, czytaj – około 2 kg; dla sprawniejszych już może być mniejszy)
3-4 wątróbki
czerstwa bułka
pęczek natki pietruszki
jajko
ok. 1 szkl. mleka
sól, pieprz

igła, nici

Bułkę wkładamy do mleka, nich się moczy, a w tym czasie zdejmujemy odzież wierzchnią z kurczaka. Kwestią wprawy jest, żeby zrobić to w jednym kawałku. Dla początkujących będzie łatwiej zrobić długie cięcie wzdłuż piersi. Odciąć końcówki skrzydełek. Odseparować kościec od mięsa tak, by nie skaleczyć gdziekolwiek indziej skóry (im większy kurczak, tym łatwiej nie skaleczyć skóry, szczególnie w miejscu na grzbiecie, gdzie niemal nie ma ani mięsa, ani warstwy tłuszczyku). Zszyć kurczaka tak, aby powstał “worek”, zostawiając sobie dziurę na włożenie farszu. Dobrze natrzeć mięso wewnątrz solą i pieprzem. Odłożyć, żeby się przegryzło.
W tym czasie robimy farsz. Wątróbki opłukać, oddzielić płaty od tych żyłek. Wątróbkę potraktować blenderem, aż zrobi się niemal puszysta. Dodać odsączoną bułkę, posiekaną nać pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać. Na koniec dodać ubitą z białka pianę, delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Przekładamy farsz do powstałego worka, może być tak, że nie zmieści się wszystko. Nie ładować farszu po sam brzeg, bo kurczak pęknie w trakcie pieczenia. Zaszyć. Rozgrzać nieco piekarnik. Kurczaka posolić i popieprzyć z obu stron. Do żaroodpornego naczynia/brytfanny włożyć coś na dno, folię aluminiową czy folię do pieczenia (to tak w razie coś, żeby nie przywarło i było łatwiej wyjąć), nalać odrobinę oleju. Położyć kurczaka szyciem do góry, delikatnie posmarować wierzch olejem. Piec około półtorej godziny. Po pół godzinie oblać wierzch kuraka kilkoma łyżkami wody, a potem co 15 minut podlewać wierzch sosem, który powstaje na dnie.
Po upieczeniu odczekać trochę, nie kroić od razu, bo się brzydko rozleci. Na ciepło do obiadu można podać. Na zimno jako “roladę”. Wtedy to gorącego kuraka wyjmujemy szybko na folię aluminiową i gorącego zawijamy w kilka warstw (ostrożnie – można się poparzyć) i wałkujemy nim delikatnie aż powstanie ładny foremny wałeczek. Zostawić aż wystygnie. Rozpakować jak już będzie zimny.

Pamiętajcie o wyjęciu nici! Najłatwiej robi się to w ten sposób, że przykładasz widelec do skóry w miejscu szycia, łapiesz za koniec nici tak, żeby była między zębami widelca, i delikatnie wyciągasz, przesuwając widelec po skórze. On przytrzymuje skórę, która nie podnosi się i nie pęka dzięki temu.

Fot. Krolcia
Fot. Krolcia
Fot. Krolcia

#drób
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Rogaliki francuskie z dżemem i jabłuszkiem Poprzedni
Tarta z budyniem i owocami • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Korma sabzze po mojemu, czyli mięso niby po afgańsku  

3 lipca 2013

Risotto z boczniakami i brokułem  

21 maja 2013

Rolada jabłkowa  

28 października 2014

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda