Poleca: Ania
![]() |
Fot. Ania |
Ciasto o okropnej nazwie “styropian” zaintrygowało mnie już jakiś czas temu. Musiałam przetestować, czy rzeczywiście śmietana wymieszana z białkami po upieczeniu zyska konsystencję sernika. Jako dodatek wybrałam brownies, bo czekolada wołała mnie z szafki już od dawna. Ciasto wyszło pyszne. Pierwszego dnia – jedzone jeszcze na ciepło – było miękkie, biała góra lekko kremowa, ale wydawało mi się ciut za słodkie. Drugiego dnia stało się mniej słodkie i zmieniła się jego konsystencja – spód stał się bardziej truflowy, a styropianowa pianka zmieniła się w sernik.
Potrzebujemy:
Na warstwę brownies:
170 g masła
2 łyżki mleka
2 gorzkie czekolady
3/4 szklanki cukru
1 jajko i 3 żółtka
3/4 szklanki mąki
Na warstwę styropianową:
3 białka
3/4 szklanki cukru
400 ml śmietany 18%
1 budyń waniliowy (na pół litra mleka)
około 100 g wiórków kokosowych (można pominąć)
+ dżem, np. porzeczkowy
+ jedna czekolada mleczna na polewę
Najpierw przygotowujemy brownies
Do garnuszka wkładamy masło, czekoladę i dodajemy odrobinę mleka. Całość podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści. Studzimy. Do masy czekoladowej wsypujemy cukier i mieszamy całość mikserem. Następnie dodajemy jajka i mąkę. Miksujemy dokładnie.
Następnie bierzemy się za styropian
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i bijemy dalej. Dodajemy śmietanę, budyń i kokos, cały czas delikatnie mieszając.
Masę brownies wlewamy do tortownicy (o średnicy 25 cm). Delikatnie smarujemy ją dżemem porzeczkowym. Na wierzch wylewamy masę styropianową. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 50 minut. Ja początkowo dałam grzałkę góra-dół, ale styropian zbyt szybko nabrał “rumieńców”, więc przełączyłam na opcję “dół”.
Ciasto studzimy i ozdabiamy polewą z mlecznej czekolady.
![]() |
Fot. Ania |
8 komentarzy
Anonimowy
on 21 grudnia 2013 at 19:53Brakuje mi tam proszku do pieczenia
Ewa P.
on 21 grudnia 2013 at 22:07Brownie na tym polega, że nie ma proszku do pieczenia 🙂 To z definicji taki trochę zakalec 😉
Anonimowy
on 26 sierpnia 2013 at 10:49cudowne ciasto!! mniaaaam!!
Anonimowy
on 15 kwietnia 2013 at 19:19Elamorela – przepraszam za przeoczenie. Blaszka okrągła o średnicy 25 cm.
Evitaa
on 15 kwietnia 2013 at 11:47Dwa ciasta w jednym 🙂
gin
on 14 kwietnia 2013 at 16:34Oszukany sernik bez sera – bardzo lubię 🙂 Z takim spodem musiał być jeszcze lepszy 🙂
Roz Airad
on 13 kwietnia 2013 at 19:36wygląda wspaniale ;D
elamorela18
on 13 kwietnia 2013 at 10:33Fajne ciacho 🙂 Na pewno kiedyś wypróbuję, na jakiej blaszce było pieczone? Bo wymiarów nigdzie nie widzę 😉