• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta czekoladowe

Brownies pod styropianem

13 kwietnia 2013 • 8  

Poleca: Ania

Fot. Ania

Ciasto o okropnej nazwie “styropian” zaintrygowało mnie już jakiś czas temu. Musiałam przetestować, czy rzeczywiście śmietana wymieszana z białkami po upieczeniu zyska konsystencję sernika. Jako dodatek wybrałam brownies, bo czekolada wołała mnie z szafki już od dawna. Ciasto wyszło pyszne. Pierwszego dnia – jedzone jeszcze na ciepło – było miękkie, biała góra lekko kremowa, ale wydawało mi się ciut za słodkie. Drugiego dnia stało się mniej słodkie i zmieniła się jego konsystencja – spód stał się bardziej truflowy, a styropianowa pianka zmieniła się w sernik. 

Potrzebujemy:
Na warstwę brownies:
170 g masła
2 łyżki mleka
2 gorzkie czekolady
3/4 szklanki cukru
1 jajko i 3 żółtka
3/4 szklanki mąki

Na warstwę styropianową:
3 białka
3/4 szklanki cukru
400 ml śmietany 18%
1 budyń waniliowy (na pół litra mleka)
około 100 g wiórków kokosowych (można pominąć)

+ dżem, np. porzeczkowy
+ jedna czekolada mleczna na polewę

Najpierw przygotowujemy brownies
Do garnuszka wkładamy masło, czekoladę i dodajemy odrobinę mleka. Całość podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści. Studzimy. Do masy czekoladowej wsypujemy cukier i mieszamy całość mikserem. Następnie dodajemy jajka i mąkę. Miksujemy dokładnie.

Następnie bierzemy się za styropian
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i bijemy dalej. Dodajemy śmietanę, budyń i kokos, cały czas delikatnie mieszając.

Masę brownies wlewamy do tortownicy (o średnicy 25 cm). Delikatnie smarujemy ją dżemem porzeczkowym. Na wierzch wylewamy masę styropianową. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 50 minut. Ja początkowo dałam grzałkę góra-dół, ale styropian zbyt szybko nabrał “rumieńców”, więc przełączyłam na opcję “dół”.
Ciasto studzimy i ozdabiamy polewą z mlecznej czekolady.

Fot. Ania

Przepis bierze udział w akcjach na Durszlaku

#budyń, #czekolada, #kokos
Ania

Ania

Mieszanie w garnkach stawia na równi z mieszaniem kremów i innych mazideł. Na co dzień mama trójki dzieci i dwóch psów. Czas spędza pomiędzy domem a swoją pracownią kosmetyczną.

• Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i serem Poprzedni
Kotleciki z mięsa mielonego i kaszy gryczanej • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Churros  

12 lutego 2015

Kruche trójkąty z tuńczykiem  

25 czerwca 2013

Omlet ze szpinakiem i mozzarellą  

28 lipca 2013

8 komentarzy

  1. Anonimowy

    on 21 grudnia 2013 at 19:53
    Odpowiedz

    Brakuje mi tam proszku do pieczenia

    • Ewa P.

      on 21 grudnia 2013 at 22:07
      Odpowiedz

      Brownie na tym polega, że nie ma proszku do pieczenia 🙂 To z definicji taki trochę zakalec 😉

  2. Anonimowy

    on 26 sierpnia 2013 at 10:49
    Odpowiedz

    cudowne ciasto!! mniaaaam!!

  3. Anonimowy

    on 15 kwietnia 2013 at 19:19
    Odpowiedz

    Elamorela – przepraszam za przeoczenie. Blaszka okrągła o średnicy 25 cm.

  4. Evitaa

    on 15 kwietnia 2013 at 11:47
    Odpowiedz

    Dwa ciasta w jednym 🙂

  5. gin

    on 14 kwietnia 2013 at 16:34
    Odpowiedz

    Oszukany sernik bez sera – bardzo lubię 🙂 Z takim spodem musiał być jeszcze lepszy 🙂

  6. Roz Airad

    on 13 kwietnia 2013 at 19:36
    Odpowiedz

    wygląda wspaniale ;D

  7. elamorela18

    on 13 kwietnia 2013 at 10:33
    Odpowiedz

    Fajne ciacho 🙂 Na pewno kiedyś wypróbuję, na jakiej blaszce było pieczone? Bo wymiarów nigdzie nie widzę 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda