|

Pasztet ze śliwką

Poleca: Krolcia
Źródło: Sandra bakes a party

Fot. Krolcia

Składniki:
700 g wątróbki drobiowej
500 g mięsa wieprzowego, mielonego
kilka suszonych śliwek
100 g słoniny, drobno posiekanej
1 czerstwa bułka
1 szklanka mleka
1 cebula
1 łyżeczka świeżego oregano
1 łyżeczka świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
8 listków laurowych
sól i pieprz, do smaku

Ja nie lubię ziół, więc ich nie dałam, ale wcisnęłam za to więcej uwielbianego czosnku.

Zacznij od zamoczenia bułki w mleku.
Teraz rozgrzej patelnię i dodaj słoninę. Kiedy tłuszcz już się wytopi, dodaj posiekaną cebulę. Cebuli nie musisz kroić na malutkie kawałki, ponieważ i tak na końcu wszystko będzie miksowane. Dorzuć czosnek. Smaż wszystko, aż cebula ładnie się zezłoci. Odstaw do ostudzenia.
Obmyj i osusz wątróbkę. Odsącz bułkę z mleka.
Teraz wszystkie składniki oprócz liści laurowych i śliwek zmiksuj na jedwabistą masę w malakserze.
Przygotuj dwie formy keksowe. Jeżeli są blaszane, to wysmaruj je tłuszczem i obsyp lekko bułką tartą.
Na dno formy połóż po 4 listki laurowe, a następnie przełóż połowę masy pasztetowej. Teraz „powtykaj” po kilka śliwek do środka masy. Tak samo przygotuj drugą keksówkę.

Piecz 90 minut w 180°C.
Ostudź i włóż do lodówki na kilka godzin, aby pasztet stężał.

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Domowy Wyrób

Podobne wpisy