• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// chleby

Chleb z fetą i bazylią (również do maszyny)

29 kwietnia 2013 • 5  

Poleca: Ewa
Źródło: Y. Cadiou, Domowy chleb

Fot. Ewa

Straszna rzecz się stała. Padła mi maszyna do chleba. Silniczek nie ruszył. A wszystkie składniki miałam już w formie. Przecież nie mogłam tego wyrzucić. Ciasto wyrobiłam ręcznie (tzn. Mąż wyrobił ;)), a upiekłam w piekarniku. Wyszedł pyszny chleb! Pachnie fetą, ale nie zdominowała ona smaku (czego się trochę bałam). Chleb jest gęsty, treściwy, doskonały.

Składniki:
200 ml wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżeczki posiekanej bazylii
200 g fety
500 g mąki pszennej chlebowej
7 g drożdży suchych

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto lub wrzucamy do maszyny w kolejności takiej, jak podana  wyżej – mokre, suche, na końcu drożdże.
Jeśli mamy maszynę, włączamy program podstawowy na 750 g bochenek (u mnie – średni) i mamy wolne 🙂
Jeśli nie – odstawiamy ciasto w misce, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. godziny. Po tym czasie przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (raczej małej, bo inaczej chleb będzie płaski – formy w maszynach do chleba są dość krótkie). Zostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia, ok. 40 minut.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut – do ładnego zrumienienia. Studzimy chleb na kratce.

Fot. Ewa

#feta
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Ryba słodko-ostra Poprzedni
Kokosek • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Meksykańska zupa po polsku  

31 maja 2013

Mini-bułeczki z suszonymi pomidorami  

9 września 2015

Pstrąg zapiekany z masłem czosnkowym  

29 maja 2013

5 komentarzy

  1. Olka

    on 30 kwietnia 2013 at 11:41
    Odpowiedz

    Oj jakby mi padła maszyna to katastrofa 🙁 A chlebek ciekawy, jestem pewna, żeby mi smakował.

    • Ewa P.

      on 30 kwietnia 2013 at 11:46
      Odpowiedz

      Moja jakaś felerna, bo to już któreś jej popsucie. Ale tym razem nie naprawiamy. Została zamieniona na mega-robota kuchennego – on robi ciasto, ja je wrzucam do piekarnika. Taki mamy podział 😉
      Okazuje się, że wszystkie przepisy "maszynowe" można wykorzystać w ten sposób 🙂

  2. Dorota Ślusarczyk

    on 29 kwietnia 2013 at 13:50
    Odpowiedz

    maszyna to super spawa 😉 piekę zarówno w maszynie jak i standardowo 😉 fajna rzecz domowe pieczywo

  3. gruszka

    on 29 kwietnia 2013 at 08:12
    Odpowiedz

    Ja nie mam coś szczęścia do pieczenia chlebów… próbowałam kilka razy i mogę tylko z zazdrością patrzeć na te piękne wyrośnięte bochenki. U mnie zawsze wychodziły brzydkie, zbite kluchy 🙁

    • Ewa P.

      on 29 kwietnia 2013 at 08:22
      Odpowiedz

      Moje najlepiej wychodzą jak ciasto wyrobi mi maszyna do chleba albo przynajmniej robot kuchenny. Bo sama nie mam siły i cierpliwości na wyrabianie…
      Spróbuj może chałkę z naszego bloga albo chleb czosnkowo-ziołowy odrywany – robiłam je ręcznie i zawsze wychodzą idealnie!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda