|

Hiszpańska sałatka z cebuli

Poleca: Krolcia
Źródło: Biruta Markuza, Przyprawy z całego świata

Fot. Krolcia

Bardzo smakowita sałatka! Cebula dzięki sparzeniu traci większość swej ostrości, więc można ją jeść bez strachu o szczypiący język, a sól dodatkowo zmiękcza i nadaje super smaku! Podana według przepisu wygląda naprawdę reprezentacyjnie, natomiast następnym razem, jak będą ją robić, to jednak cebulę potnę chociaż na pół-talarki. Zdecydowanie łatwiej będzie ją nakładać.

Składniki:
4 małe lub średnie cebule
4-5 liści sałaty (uwielbiam lodową, więc u mnie taka właśnie była)
2 małe pomidory (u mnie kilka koktajlowych, bo lepiej się prezentują według mnie)
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Sos:
sok z połowy cytryny
4 łyżki oleju
sól
pieprz

Cebulę kroimy na cieniutki talarki, układamy ostrożnie w jakimś wysokim naczyniu i zalewamy posolonym wrzątkiem. Zostawiamy na 4-5 minut. Po tym czasie delikatnie odcedzamy na sitku.
Na talerzu układamy umyte, osuszone liście sałaty, na niej układamy krążki z cebuli. Na cebulę sypiemy poszatkowany szczypiorek i na wierzch dajemy cząstki pomidorów.

Dokładnie mieszamy w miseczce składniki na sos i polewamy nim przygotowaną sałatkę. Jest gotowa do spożycia od razu.

Fot. Krolcia

Przeczytaj recenzję książki, z której pochodzi ten przepis

Fot. Zysk i S-ka

Podobne wpisy