|

Kurczak z makaronem w sosie serowo-pietruszkowym

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Jak trzeba zrobić obiad, a do sklepu za daleko, to się robi z tego, co znajdzie się w lodówce. Dziś znalazła się pierś z kurczaka i natka pietruszki…
Powstał obiad i… hmmm… smaczniasty jest!:)

Składniki:
250 gramów makaronu (u nas małe rurki – macaroni)
1 duża pierś z kurczaka
włoszczyzna w słupki krojona (miałam mrożoną) – około 200 gramów
100 ml śmietany 12%
2 serki topione 100 gramów (pieczarkowy i z szynką)
natka pietruszki drobno pokrojona
oliwa
sól, pieprz

Makaron ugotować według przepisu z opakowania.
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie razem z włoszczyzną, co jakiś czas podlewając małą ilością wody (tak aby warzywa i kurak miały się w czym gotować).
Jak zmięknie, zalać śmietaną i zagotować chwilę.
Serki topione i odrobinę włoszczyzny z „sosem” zmielić blenderem na sos.
Wlać do reszty i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Na sam koniec wrzucić sporą garść albo i dwie drobniutko posiekanej natki pietruszki (najlepiej świeżej).

Podobne wpisy