Tortellini z sosem pieczarkowym
Poleca: Gosia
Fot. Gosia |
Zbyt 艂adna pogoda by艂a dzisiaj, 偶eby sta膰 w kuchni przy garach 馃檪 Trzeba by艂o zrobi膰 na obiad co艣 szybkiego, ale pysznego. Takie w艂a艣nie jest to danie.
Sk艂adniki:
opakowanie tortellini (u mnie ze szpinakiem i ricott膮)
250 g pieczarek
cebula (je艣li jest du偶a, to p贸艂)
2 z膮bki czosnku
0,5 szklanki wody (lub bulionu)
0,5 szklanki 艣mietany
troch臋 偶贸艂tego sera (ja da艂am 3 plastry cheddara)
Tortellini ugotowa膰 zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu.
Sos: cebul臋 posieka膰 i podsma偶y膰. Pieczarki pokroi膰 w kostk臋, doda膰 do cebuli, razem sma偶y膰. Doda膰 drobno posiekany czosnek, wod臋 i chwil臋 podusi膰 pod przykryciem. Na ko艅cu doda膰 艣mietan臋 i 偶贸艂ty ser. Podgrza膰 wszystko razem na ma艂ym ogniu do momentu rozpuszczenia sera. Doprawi膰 sol膮 i pieprzem.
PS. S膮 to proporcje raczej dla dw贸ch os贸b. Dla naszej tr贸jki okaza艂o si臋 troch臋 ma艂o – ale my jednak du偶o jemy 馃檪