||

Tortellini z sosem pieczarkowym

Poleca: Gosia

Fot. Gosia

Zbyt ładna pogoda była dzisiaj, żeby stać w kuchni przy garach 🙂 Trzeba było zrobić na obiad coś szybkiego, ale pysznego. Takie właśnie jest to danie.

Składniki:
opakowanie tortellini (u mnie ze szpinakiem i ricottą)
250 g pieczarek
cebula (jeśli jest duża, to pół)
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki wody (lub bulionu)
0,5 szklanki śmietany
trochę żółtego sera (ja dałam 3 plastry cheddara)

Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sos: cebulę posiekać i podsmażyć. Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do cebuli, razem smażyć. Dodać drobno posiekany czosnek, wodę i chwilę podusić pod przykryciem. Na końcu dodać śmietanę i żółty ser. Podgrzać wszystko razem na małym ogniu do momentu rozpuszczenia sera. Doprawić solą i pieprzem.

PS. Są to proporcje raczej dla dwóch osób. Dla naszej trójki okazało się trochę mało – ale my jednak dużo jemy 🙂

Podobne wpisy