Surówka z pora
Polecają: Ania i Antylopka
Na zdjęciu jako dodatek do panierowanego camemberta Fot. Ania |
Zwykle pora jemy na ciepło (np. w postaci zupy czy dodatku do łososia), a dzisiaj po raz pierwszy postanowiłam go zjeść na surowo. Z dodatkiem jabłek i marchewki wyszedł przepyszny. Jego ostry smak fantastycznie kontrastuje ze słodkimi i soczystymi jabłkami i łagodną marchewką.
Potrzebujemy:
kawałek pora (ja dałam tylko tę dolną, jasną część)
małą marchewkę
kawałek jabłka (pół małego, ćwierć bardzo dużego)
łyżkę majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
trochę soli
Pora myjemy i kroimy w paski. Solimy i odstawiamy na 15 minut.
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jabłka nie obieramy ze skórki (zwłaszcza, jak jest czerwone), kroimy w plasterki, a następnie w słupki. Wrzucamy wszystkie składniki do jednej miski, dodajemy majonez i jogurt i mieszamy dokładnie.
Alternatywnie: Antylopka
Składniki:
1 por
1 jabłko
sól, pieprz, curry
łyżka oliwy (z oliwek)
Umyty por pokroić w półtalarki i sparzyć na sitku wrzątkiem. Jabłko pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać por z jabłkiem, polać łyżką oliwy i ponownie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i curry.
Fot. Gabi |
Fot. Krolcia |