Zapiekanka bardzo dyniowo-bardzo serowa
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Tegoroczny sezon na dynię czas zacząć! Najlepiej ekspresową zapiekanką.
Zapiekankę przygotowuje się błyskawicznie, bez brudzenia garów. W smaku jest delikatna, tylko lekko zaostrzona przez kozi ser.
Potrzebujemy:
(dla 2 osób)
1/4 dyni
sól, gałkę muszkatołową
odrobinkę masła do wysmarowania formy
2-3 jajka (dwa duże wystarczą, ja dałam trzy, bo miałam bardzo małe)
300 ml śmietany 18%
100 g twarogu
około 100 g żółtego sera
sól
ser kozi – około 150 g (najlepiej w formie rolady)
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wrzucamy do niego dynię, solimy i „gałkujemy” (czyli doprawiamy gałką muszkatołową 😉 ).
Na dyni układamy w miarę równomiernie ser kozi pokrojony w plastry.
Jajka wrzucamy do miski i rozbełtujemy. Dolewamy śmietanę, wrzucamy twaróg rozdrobniony widelcem, doprawiamy solą i mieszamy. Dorzucamy starty żółty ser i mieszamy. Takim sosem polewamy dynię i wstawiamy jedzonko na około 30 min. do piekarnika. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni.
Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, żeby zapiekanka „stężała”.
Fot. Ania |