|

Ciasteczka czekoladowe

Poleca: Ania
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ania

W kuchennej szafce „zalęgło” mi się ostatnio dużo czekoladowych resztek – jakieś pozostałości po Merci, pootwierane i ledwo nadgryzione tabliczki czekolady mlecznej, z bakaliami itp. Dzisiaj nadszedł czas, żeby się ich pozbyć i przerobić na ciastka.
Ciasteczka wyszły poprawne. Resztki czekoladowe były przede wszystkim mleczne, a tu przydałoby się nieco więcej wyrazistego smaku gorzkiej czekolady. Ale dla miłośników mlecznej – ciastka będą idealne.

Potrzebujemy:
2 tabliczki czekolady (u mnie mleczna, lepsza byłaby gorzka)
1/5 kostki masła
łyżka mleka
czubata szklanka mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dwa jajka
1/4 szklanki cukru trzcinowego
szklanka posiekanej czekolady (u mnie przeróżne resztki – z orzechami, marcepanem, kokosem)
pół szklanki posiekanych suszonych śliwek

Masło i dwie czekolady rozpuszczamy z łyżką mleka. Lekko studzimy.
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy roztopioną czekoladę, miksujemy, Wsypujemy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Jeśli ciasto jest zbyt płynne – można sypnąć jeszcze troszkę mąki. Konsystencja ma być dość luźna, ale taka, żeby ciasteczka nam się zupełnie na blasze nie rozlały.
Do masy wsypujemy posiekaną czekoladę i śliwki. Kładziemy przy pomocy łyżki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut.

Fot. Ania

Podobne wpisy