Pieczone ziemniaki w beszamelu

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Dla moich dzieci to potatosy, dla mnie sposób na zjadliwe ziemniaki. Danie o tyle ciekawe, że pozwala na wiele modyfikacji. Można zrobić z niego dodatek do mięsa, ale z kiełbasą i/lub cebulką może stanowić nawet odrębny posiłek. Jako taki doskonale komponuje się np. z sałatą w śmietanie 🙂

Składniki:
ziemniaki (w zależności od liczby osób)
kabanosy
mozzarella
przyprawy: vegeta, słodka papryka, mieszanka hiszpańska – co kto lubi i co wedle jego smaku dobrze się skomponuje z ziemniakami
200 ml beszamelu (użyłam gotowego)

Ziemniaki pokroiłam w ósemki (nie obierałam, tylko dobrze umyłam, bo robiłam z młodych). Kabanosy pokroiłam po skosie w plasterki i wymieszałam z ziemniakami w naczyniu do zapiekania. Doprawiłam całość i wymieszałam. Pokrojoną w plastry mozzarellę ułożyłam na wierzchu i polałam wszystko beszamelem.
Piekłam niecałą godzinę w 180 stopniach.

Fot. Antylopka

Podobne wpisy