Kluski śmietankowe błyskawiczne
Poleca: Gabi
Źródło: Barbara i Piotr Adamczewscy, Pyszny obiad w pół godziny. 200 przepisów na szczęście
Fot. Gabi |
Znalazłam w książce „30-minutowej” przepis na kluski, które moja mama robi od zawsze i nazywa je kluskami lanymi. Tu nazywają się „śmietankowe błyskawiczne”. Może być i tak.
Kluski są pyszne i do rosołu, i do pomidorówki. I jest to jakaś odmiana od makaronu 😉
Składniki:
3 całe jajka
1 szklanka mąki
½ szklanki gęstej śmietany
sól do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać – roztrzepać widelcem w małym garnuszku. Tak długo, aż zaczną powstawać bańki powietrza.
Ciasto powinno być dość gęste, ale nie za gęste, bo kluski będą twarde i po prostu niedobre. A gdy ciasto będzie zbyt „lane”, to kluski będą malusie i rozpadną się w miazgę.
Kiedy mamy gotowy rosół (sam czysty bulion) czy pomidorową, nabieramy ok. 1/3 do 1/2 łyżki ciasta i wkładamy szybko do gotującej się zupy. Powtarzamy to do wyczerpania ciasta. Kiedy kluski wypłyną, gotujemy je jeszcze 1-2 minuty.
Najlepiej zjadać „na świeżo”.
PS. W książce napisano, że można podawać je do zrazów i do gulaszu. Ja nie próbowałam, ale skoro tak piszą, to chyba jest to prawda 🙂
Fot. Gabi |
Przeczytaj recenzję książki, z której pochodzi ten przepis
Fot. Studio Emka |