Makaron z boczkiem i cukinią
Poleca: Gabi
Fot. Gabi |
Obiad z tytułu: szybko i smacznie i z warzywem 😛
Składniki:
200 g tagliatelle (u nas w zastępstwie był makaron łazanki!)
250-300 g wędzonego boczku
1 średnia cukinia obrana ze skórki i wydrążona
1 ząbek czosnku
2 żółtka
5 łyżeczek śmietany
60 g żółtego sera
Cukinię pociąć w drobne dość kawałki.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
Przygotować sos: żółtka ze śmietaną, czosnkiem i serem zmielić blenderem.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni bez używania oleju. Dodać cukinię i poddusić razem pod przykryciem.
Kiedy makaron będzie już gotowy, odlać wodę z garnka, zostawiając na dnie odrobinę (można dodać 1-2 łyżki oliwy).
Dodać cukinię z boczkiem. Doprawić według gustu.
Zalać sosem, kilka chwil pogotować. Podawać natychmiast po sporządzeniu.
Fot. Gabi |