Jajka w koszulkach na cebulowych tartaletkach
Poleca: Ewa
Źródło: Michel Roux, Jajka
Fot. Ewa |
Przepis Michela Roux był tym razem głównie inspiracją. Nie odważyłam się przygotować tego dania „po francusku”. Za dużo masła i kremówki. Ale wersja „spolszczona” wyszła naprawdę pyszna.
Składniki:
2 cebule
ciasto francuskie (gotowe, z lodówki)
4 jajka
sól, pieprz, tymianek
Cebule kroimy na krążki i podsmażamy na maśle klarowanym do zezłocenia.
Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy większej niż średnica krążka cebulowego. Układamy na kółkach z ciasta podsmażone cebule, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Zapiekamy krążki w 200 stopniach przez 10-15 minut – do zrumienienia.
Na gotowe, jeszcze ciepłe krążki cebulowe układamy po jednym jajku w koszulce – jeśli było przygotowane wcześniej, podgrzewamy je przez wrzucenie do wrzątku na 30 sekund. Podajemy natychmiast.
Fot. Ewa |