||

Lebkuchen

Poleca: Ewa
Źródło: Gotuję, bo lubię

Fot. Ewa

Czyli niemieckie miękkie pierniczki. Pięknie pachną, przygotowuje się je dosłownie w kilka minut i – co ważne – są gotowe do zjedzenia od razu! Smacznego 🙂

Składniki:
(na ok. 50 małych pierniczków)
500 g mąki
170 g zmielonych migdałów
40 g przyprawy do piernika (2 opakowania)
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
180 g masła
400 ml miodu

Masło roztapiamy w rondelku z miodem, aż masa będzie jednolita. Zostawiamy do ostudzenia.
Suche składniki (na liście od mąki po skórkę pomarańczową) łączymy w misce. Dodajemy przestudzone masło z miodem i miksujemy do połączenia składników. Masa może być mocno klejąca, ale nie należy się tym przejmować.
Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w chłodnym miejscu do ostudzenia – masa stężeje i będzie łatwo formować pierniczki.
Odrywamy kawałki masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 10-12 minut (jeśli pierniczki są małe, to 10 min. w zupełności wystarczy).
Przechowujemy w zamkniętym pudełku. Kiedy ostygną, można je udekorować lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.

Podobne wpisy