• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// Boże Narodzenie// ciasteczka

Lebkuchen

13 grudnia 2013 • 1  

Poleca: Ewa
Źródło: Gotuję, bo lubię

Fot. Ewa

Czyli niemieckie miękkie pierniczki. Pięknie pachną, przygotowuje się je dosłownie w kilka minut i – co ważne – są gotowe do zjedzenia od razu! Smacznego 🙂

Składniki:
(na ok. 50 małych pierniczków)
500 g mąki
170 g zmielonych migdałów
40 g przyprawy do piernika (2 opakowania)
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
180 g masła
400 ml miodu

Masło roztapiamy w rondelku z miodem, aż masa będzie jednolita. Zostawiamy do ostudzenia.
Suche składniki (na liście od mąki po skórkę pomarańczową) łączymy w misce. Dodajemy przestudzone masło z miodem i miksujemy do połączenia składników. Masa może być mocno klejąca, ale nie należy się tym przejmować.
Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w chłodnym miejscu do ostudzenia – masa stężeje i będzie łatwo formować pierniczki.
Odrywamy kawałki masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 10-12 minut (jeśli pierniczki są małe, to 10 min. w zupełności wystarczy).
Przechowujemy w zamkniętym pudełku. Kiedy ostygną, można je udekorować lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.
#kakao, #migdały, #skórka pomarańczowa
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Włoski chleb pasterski Poprzedni
Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer, "Uczta lodu i ognia" • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Ciasteczka przekładane z lemon curd

Ciasteczka przekładane lemon curd – z cyklu 5 o’clock, czyli ciastko do herbatki #9  

21 kwietnia 2017

Kurczak nadziewany  

23 lutego 2013

Drożdżówki z rabarbarem i kokosową kruszonką  

15 maja 2014

1 komentarz

  1. Justyna Żak

    on 13 grudnia 2013 at 16:02
    Odpowiedz

    pysznie wyglądają:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda